Divadelní Audimafor zná vítěze. Zelenou dostal i soubor z hradecké ZUŠ

foto: Centrum uměleckých aktivit

HRADECKO – Divadelní postupová přehlídka Audimafor, která proběhla tento víkend 3.-5. března v Divadle Drak, zná svoje vítěze. Do celorepublikových soutěží vybrala odborná porota soubory, které doporučila k postupu hned ve třech kategoriích. Obrovský úspěch zaznamenala představení pro nejmenší diváky souboru Kutululu.

„Letošní ročník Audimaforu byl mimořádně úspěšný. Odborná porota pro postup vybrala v každé kategorii dva i více souborů. Udělila také dvě další ceny – za představení Je to tajný! To byla Cena za vstup do neprobádaného světa divadla 0-3 a Cenu za autentický autorský počin, kterou si odnesl divadelní soubor Turnovský underground, který na Audimaforu představil hru Mojmíra Babáčka Tak krátký čas na život,“ shrnuje víkendovou přehlídku Kateřina Fikejzová Prouzová z pořádajícího Centra uměleckých aktivit.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V porotě letos zasedli odborníci z různých divadelních oborů – Vladimír Hulec (teatrolog a divadelní publicista), režisér a recitátor Vít Malota a scénograf, režisér a herec Kamil Bělohlávek. Odborná porota měla v tomto ročníku skutečně silné hráče. Svědčí o tom skutečnost, že v každé kategorii doporučila na postupové přehlídky dva i více souborů.

Na celostátní přehlídku uměleckého přednesu a divadla poezie Wolkrův Prostějov vyslala soubor z hradecké ZUŠ Střezina Bobkový list pod vedením Terezy Vodochodské. Ti na Audimaforu odehráli inscenaci Zčernal boží svět na motivy balad Karla Jaromíra Erbena. Druhé doporučení získala Hana Voříšková za své one women představení Nikdy naráz netrápí tě mráz a oblak z komárů inspirované eskymáckými pohádkami.

Na Šrámkův Písek – celostátní přehlídku experimentujícího divadla byly doporučeny Hana Voříšková, soubor Barevné knoflíky s inscenací Chata v Jeseníkách a soubor Poslední nakonec, kteří v Hradci uvedli svou volnou inspiraci Goethem s názvem Valpuržina noc rave.

Přehlídka studentského divadla Mladá scéna mimo souborů Barevné knoflíky a Poslední nakonec, může vybírat ještě z dalšího vítěze. Studio Šrámkova domu v Sobotce se umístilo s inscenací Džem v režii Lady Blažejové.

Doslova zamiminkováno bylo v sobotu i v neděli v Labyrintu Divadla Drak. O obě dopolední představení pro nejmenší diváky Je to tajný! Sobouru Kutululu, které získalo Cenu za vstup do neprobádaného světa divadla 0-3 let, byl obrovský zájem ještě před začátkem přehlídky. Organizátoři tak museli dokonce dělat zájemcům rezervace. Kulatý zážitek si nakonec odneslo více než 70 diváků.

Divadelníci se ale v průběhu Audimaforu nevěnovali jen představením. Během přestávek panovaly živé diskuze. Zejména divadelní klub byl neustále v obležení. O herecké kolegy z hostujících souborů tu bylo dobře postaráno, a tak byla atmosféra příjemná a pro vzájemné poznávání a sdílení zážitků byla ideální atmosféra.