Zanechal dopis na rozloučenou a zmizel. Život mu zachránili policisté z Jihlavska

Policisté Miloš Kuchyňa a Vladimír Štulík převzali ocenění. Foto: Policie ČR

JIHLAVA – Šťastný konec mělo pátrání po šestapadesátiletému muži z Jihlavska. Poté, co se na své chatě pokusil o sebevraždu, ho našli dva policisté a poskytli mu první pomoc. Za projevenou statečnost a rozvahu byli oba muži oceněni Skleněnou plaketou Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Vše začalo v pondělí 27. února po patnácté hodině odpoledne, když na policejní tísňovou linku zavolala žena s obavami o život svého bratra. „Doma zanechal dopis na rozloučenou a odjel neznámo kam. Žena policistům sdělila, že bratr vlastní rekreační chatu v lokalitě na Stonařovsku a že tedy není vyloučeno, že mohl odjet tam,“ uvedla krajská mluvčí policie Dana Čírtková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

K chatě ihned vyrazila dvojice policistů. Situaci komplikoval fakt, že její přesné místo neznali, a navíc se lesním porostem museli pohybovat pěšky. Nakonec na místo dorazili doslova na poslední chvíli, muž, kterého hledali, se totiž právě pokoušel oběsit. „Kolem krku měl omotané lano, které bylo uvázané na větvi vzrostlého stromu. Policisté věděli, že musí jednat velice rychle. Jeden z dvojice muže nadzvedl, aby se lano kolem krku uvolnilo a druhému policistovi se podařilo lano plně uvolnit,“ popsala mluvčí.

Muž byl ve vážném stavu, proto ho policisté uložili do stabilizované polohy a zajistili mu základní životní funkce. Zároveň ověřili, že začal dýchat, a kvůli tepelné ochraně ho zabalili do nalezené plachty a služebních bund. Mužův zdravotní stav se ale začal zhoršovat, upadal do krátkého bezvědomí. „Z jeho dechu byl silně cítit alkohol a v blízkosti se nacházelo několik prázdných balení od léků,“ doplnila Dana Čírtková. Policisté proto až do příjezdu záchranářů důkladně kontrolovali mužovy životní funkce, neboť kvůli kombinaci léků a alkoholu byl jeho život nadále v bezprostředním ohrožení.

Zásah policistů, který vedl k záchraně lidského života, ocenil krajský policejní ředitel Miloš Trojánek: „Podobné zákroky mě vždy utvrzují v tom, že v rámci našeho krajského ředitelství pracují policisté, kteří se dokáží správně rozhodnout a dokáží spolu spolupracovat. Jsem rád, že mohu těmto lidem osobně poděkovat za jejich odvahu a duchapřítomnost, protože tito kolegové dělají celému policejnímu sboru dobré jméno.“

Nadpraporčík Miloš Kuchyňa patří mezi velmi zkušené policisty, letos završí již třicet let v policejních službách. Jeho mladší kolega, praporčík Vladimír Štulík, je u policie šestým rokem. Oba pracují na obvodním oddělení Třešť.