Startuje rozsáhlá rekonstrukce ulice Přemyslovců v Mariánských Horách. Čekejte omezení v dopravě

V ulici Přemyslovců. Foto: Jiří Zerzoň

OSTRAVA –  V ulici Přemyslovců a 1. Máje začne rozsáhlá rekonstrukce, která zahrnuje opravu kanalizací a vodovodu. Po dokončení těchto oprav však nic nekončí. Navazovat na ně bude kompletní rekonstrukce pozemní komunikace a proměna celé lokality. Práce si vyžádají zejména dopravní omezení, řidiči se musí připravit na objízdné trasy. Uzavírky v dopravě nebudou mít vliv na chod městského úřadu, do obchodů se také, někdy s omezením dostanete. Fungovat bude i městská hromadná doprava.

Rekonstrukce se dotknou také severní části ulice 1. Máje. Opravy obou ulic započnou 20. března 2023. Město předpokládá, že opravy potrvají do 30. září 2024. „S ohledem na skutečnost, že rekonstrukce vodovodu a kanalizace zasáhne ulici Přemyslovců v celé délce i šíři, rozhodli jsme využít této příležitosti pro její celkovou rekonstrukci, tedy v návaznosti na rekonstrukci sítí upravit provoz v ulici, zlepšit podmínky pro pěší i cyklisty, vytvořit parkovací místa pro obslužnost obchodů, obnovit zeleň,“ doplňuje náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová. Stavba je koordinována se správci jiných inženýrských sítí tak, aby do dokončené ulice nikdo roky nezasahoval.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Stavební práce na rekonstrukci kanalizace odstartují v ulici 1. máje, konkrétně v úseku od ulice 28. října po ulici Martinskou. V tomto uvedeném úseku si práce vyžádají úplnou uzavírku jízdního pruhu ve směru na Vítkovice. Délka uzavírky bude 135 metrů. Uzavírka skončí po dvou měsících, tedy 14. května 2023. Bezprostředně na změny v dopravě naváže rekonstrukce kanalizace a vodovodu v ulici Přemyslovců.

Kudy povedou objízdné trasy?

Řidiči se po dobu stavebních prací musí připravit na úpravu dopravního režimu také v ulici Přemyslovců, a to formou uzavírek jednotlivých pracovních úseků, kterých bude celkem deset a práce začnou od kruhového objezdu, který se nachází na ulici Novoveská. V celkem pěti etapách se bude rekonstruovat pravý jízdní pruh ve směru k ulici 28.října, následovat bude obdobných pět etap v opačném jízdním pruhu, kdy jednotlivé fáze budou realizovány od ulice 28. října směrem k ulici Novoveská. Všech těchto deset etap bude mít stejný dopravní režim, kdy v daném pracovním úseku bude celková uzavírka pro individuální automobilovou dopravu.

Momentálně jsou již schválené objízdné trasy uzavírek. Jedna trasa povede ulicí Sokola Tůmy, až po ulici 28. října a její délka je 1,9 kilometrů. Druhá objízdná trasa začíná od ulice 28. října pokračuje přes ulici Novinářskou a vede až po ulici Novoveskou. Dlouhá je tato trasa 2,3 kilometru.

MHD pojede

Vjezd či průjezd bude povolený v kyvadlovém režimu pouze integrovanému záchrannému systému, rezidentům a podnikatelům po nezbytné předchozí domluvě se stavbou a městské hromadné dopravě, která tedy zůstane po celou dobu stavby v plném provozu. Pouze dojde k drobným přesunům zastávek.

Na úřad i do obchodů se dostanete

Obslužnost obchodů, vstupy do nemovitostí a Úřadu městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky budou po celou dobu bez omezení, s krátkodobou výjimkou při dopojování přípojek, kdy o těchto skutečnostech bude vedoucí stavby vždy dopředu informovat danou nemovitost.