Písek, město mnoha nej, musíte zažít!

Jihočeské město Písek. Zdroj: Pixabay.com/Leonhard_Niederwimmer
Jihočeské město Písek. Zdroj: Pixabay.com/Leonhard_Niederwimmer

Vydejte se na výlet do půvabného města Písek, které leží na zlatonosné řece Otavě. Dýchá historií i pulzuje životem. Projděte se po nejstarším dochovaném mostě a poznejte zajímavosti, které jihočeský Písek nabízí. Vydáte-li se na procházku v podvečerním soumraku, kdy se rozsvěcují pouliční lampy, vězte, že jste na dostaveníčko pod lucernou mohli vyrazit i v roce 1887. Písek byl totiž prvním městem v Čechách, které si pořídilo stálé veřejné elektrické osvětlení. 

Seznamte se s Pískem

Jednou z prvních pozoruhodností, kterou byste neměli minout, je písecký kamenný most. Je nejstarším dochovaným kamenným mostem v České republice a národní kulturní památkou. Vznikl už před koncem 13. století. Dalším prvenstvím je, že Písek byl pravděpodobně prvním českým městem, kde byly umístěny pověstné husitské kádě, kam obyvatelé odevzdávali své cennosti. A už v roce 1887 jste si mohli užít procházku osvětleným městem. Nenechte si ji ujít i dnes a poznejte Písek, město mnoha poetických pojmenování – jihočeské Atény, město škol a studentů, město penzistů, Mekku houslistů, město v moři lesů…

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Výstavní prostory v Prácheňském muzeu. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Výstavní prostory v Prácheňském muzeu. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

Co v Písku poznat a zažít?

Navštivte úžasná tři písecká muzea v jihočeských Aténách.

  • V areálu bývalého královského hradu sídlí Prácheňské muzeum, kde vám představí kromě regionální historie a kulturních tradic také místní přírodu včetně expozice Zlato v Pootaví či Rybářství s živými rybami. Za moderní expozice, které každoročně navštíví desítky tisíc návštěvníků, získalo od Rady Evropy titul Evropské muzeum roku 1996.
  • Jak v Písku svítili před více jak sto lety? To poznáte v dodnes funkční Městské elektrárně založené Františkem Křižíkem, nejstarší veřejné vodní elektrárně v Čechách.
  • Památník Adolfa Heyduka neboli Památník Pootavského slavíka najdete v domě vystavěném pro básníka generace Májovců; zahrnuje i originální vybavení z počátku 20. století.
Expozice Voda. Zdroj: Sladovna Písek
Expozice Voda. Zdroj: Sladovna Písek

Písek vás potěší nabídkou několika jedinečných galerií

  • Sladovna – galerie hrou je největším interaktivním herním prostorem pro děti a jejich dospělé.
  • Galerie „Sochy z písku v Písku” je jedinečnou volně přístupnou galerií obřích pískových soch přímo u Kamenného mostu.
  • Galerie Dragoun vám představí díla pouze jednoho umělce, akademického malíře Františka Romana Dragouna, významného regionálního malíře, krajináře a portrétisty.
Pohled na město Písek a dominantu – vyhlídkovou věž kostela Narození Panny Marie. Autor: ŠJů, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons
Pohled na město Písek a dominantu – vyhlídkovou věž kostela Narození Panny Marie. Autor: ŠJů, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons

Rozhlédněte se po Písku

Velká věž děkanského kostela Narození Panny Marie v Písku na Bakalářích je vysoká 72 m. Její charakteristický obraz po polovině 19. století doplnily čtyři hodinové ciferníky s obrácenými ručičkami. Na ochoz pohodlně vystoupáte po 210 dřevěných schodech kolem čtyř novodobých zvonů. Písecká věž je nejvyšší místo v historickém centru města. Užijte si výhledy!

Městský ostrov, oáza zeleně

V blízkosti historického centra Písku, kam se dostanete po lávce z obou břehů řeky Otavy, můžete relaxovat, odpočívat a vstřebávat atmosféru jihočeských Atén. Městský ostrov je oázou klidu, kde najdete restauraci, dětská hřiště či možnosti romantického posezení s vyhlídkami na město.

Zemský hřebčinec v Písku. Autor: Richenza, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons
Zemský hřebčinec v Písku. Autor: Richenza, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons

Milujete koně?

Navštivte písecký Zemský hřebčinec. Je to jedinečné místo nejen pro milovníky koní, ale také c. k. architektury. S chovem hřebců se můžete seznámit při pravidelných prohlídkách, jezdeckých závodech a dalších akcích. Areál z červeného režného zdiva byl v r. 2010 vyhlášen národní kulturní památkou.

Sakrální písecké památky

V Písku se nachází tři katolické kostely, ve kterých se konají pravidelné bohoslužby. V Soukenické ulici stojí dodnes synagoga, jež prochází postupnou rekonstrukcí. Hledáte prostor k meditaci? Vydejte se „Cestou bolestných kamenů” na okraji Píseckých hor, která vychází ze symboliky křesťanské křížové cesty a jejího poselství – čtrnáct bolestí – čtrnáct zastavení směřujících k vrcholu – až po zastavení naděje.

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Písek
Město: Písek

Kontakt

Turistické informační centrum Písek
Velké náměstí 113
397 01 Písek
tel.: +420 387 999 999

e-mail: infocentrum@pisek.eu
www.pisek.eu

Tip na fajn výlet

Chcete zažít jedinečnou podívanou, a to krmení Golema – krokodýla mořského? Navštivte v Protivíně Krokodýlí zoo. A když už budete v tomto městě, podnikněte cestu pouští a pralesem v Památníku města Protivína.