V Praze bude čisto. Metaři vyrazí do ulic, řidiče čeká přeparkování aut

Po zimní sezóně je potřeba ulice v Praze uklidit. / Ilustrační foto

PRAHA – Technická správa komunikací se po zimní sezóně chystá na blokové čištění ulic v metropoli. Pro řidiče to bude znamenat nutnost přeparkovat svá auta. Čištění, které se týká městských částí Praha 1 až Praha 17, začne už příští pondělí 3. dubna.

Stejně jako v minulých letech řidiče na nutnost přeparkování upozorní dopravní značení, které se v ulicích objeví vždy v týdenním předstihu. Jedná se o přenosné značky „Zákaz zastavení“ s dodatkovou tabulkou, kde je uveden důvod umístění a datum s časem čištění od 8 do 15 hodin. V prvním týdnu stroje a pracovníci úklidových čet vyčistí některé ulice v městských částech Praha 2, 4, 6, 8, 9, 11, 15, 16 a 17. V dalších týdnech se čištění rozšíří i do zbylých částí Prahy podle předem schváleného harmonogramu. Informace o blokovém čištění v každé lokalitě lze nalézt na webových stránkách Technické správy komunikací. Lidé tu mohou zjistit termíny čištění po zadání konkrétního názvu ulice do vyhledávače nebo mohou využít mapu, v níž lze zobrazit čištěné ulice a jejich okolí nejen podle lokality, ale i podle data, během kterého bude čištění probíhat. Další z možností, jak informace o termínech čištění ulic právě ve vašem okolí získat, je zaregistrovat se přímo na stránkách Technické správy komunikací a bezplatně si nechat včas zasílat upozornění prostřednictvím služby TSK-Info.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Úklid Pražské památkové rezervace na území městské části Praha 1 a části Prahy 2 proběhne převážně o víkendech. O Velikonocích (od 7. dubna do 10. dubna) se čištění přeruší a v žádném bloku úklid probíhat nebude. Údržbáři zajistí úklid těch chodníků a vozovek, které jsou zařazeny do systému blokového čištění. Uklízet budou také v rabátkách stromů a v pásech zeleně podél komunikací, tedy v celém uličním prostoru. Do akce vyrazí jak stroje na čištění ulic, tak lopaty a košťata. Odstranit je po uplynulé zimě potřeba zbytky posypového materiálu a další nečistoty, které by během letních měsíců zvyšovaly v ulicích prašnost.