Jen několik gramů. Přijďte se podívat do Zoo Olomouc na mláďata nejmenších opic na světě

Kosman zakrslý
Fotky Zoo Olomouc

OLOMOUC – Kosmani zakrslí, nejmenší opice na světě, přivedli v olomoucké zoo začátkem dubna na svět mláďata. Při troše štěstí je nyní už můžete vidět, jak se vozí na zádech svého otce nebo starších sourozenců.

7. dubna se v Pavilonu opic v Zoo Olomouc narodila dvojčata kosmanů zakrslých, nejmenších opic na světě. Mláďata dobře prospívají, při troše štěstí je už můžete vidět jak se vozí na zádech nejen otce, ale i svých starších sourozenců. „Tomuto chovnému páru se od roku 2016 u nás narodilo už 24 potomků. Mnozí z nich byli odesláni do mnoha chovatelských institucí po celém světě. Největší vzdálenost urazili dva kosmani při cestě do Izraele,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková. Tento druh je v olomoucké zoo chován od roku 2000 a celkem se tu narodilo 132 mláďat.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Přijďte se podívat na trpaslíky

Pro svůj malý vzrůst bývají tyto opice označovány y jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Dospělci kosmanů zakrslých váží pouhých 100 gramů a narozená mláďata asi 5-7 gramů. Přestože jsou tak maličcí, skáčou do vzdálenosti 5 metrů. Nejoblíbenější druh potravy pro ně je stromová pryskyřice. Aby se k ní dostali, záměrně narušují svými ostrými řezáky kůru stromů. Rodina kosmanů se k těmto stromům stále vrací. Stávají se častým úlovkem dravců a hadů. Dožívají se asi 10-15 let.

Taková normální rodinka

V přírodě žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice, u podřízených samic, jejích dcer, nedochází ani k ovulaci. Péči o mláďata zajišťuje samec nebo další členové rodiny-nosí je na svých bedrech, samice je pouze kojí. Kosmaní mládě se však pěkně pronese, než se ve věku deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co otec. Kosmani zakrslí patří k drápkatým opicím, to znamená, že mají přeměněné nehty na drápky. Jsou nejmenšími žijícími opicemi na světě s pro ně typickou dlouhou a jemnou srstí šedorezavé barvy. Obývají jihoamerické deštné lesy, ale životní prostředí jim mizí před Kosman zakrslýočima.