Na pardubické radnici vyprávěli žáci základních škol příběhy pamětníků

Zdroj: Město Pardubice

PARDUBICE – Žáci osmých a devátých tříd z Pardubic a Holic vyprávěli na radnici příběhy, dokreslující dějiny dvacátého století. Pardubické děti se tak do vzdělávacího projektu Post Bellum zapojují už od roku 2015.

Žáci si vyzkoušeli práci dokumentaristy. Minulý podzim se žáci a studenti z Pardubic a Holic zaznamenali příběhy pamětníků, které vyhledali ve svém okolí. jejich úkolem bylo  nahrát vyprávění na diktafon a pamětnický příběh dále zpracovat a představit svým spolužákům, rodičům, učitelům a veřejnosti. „Letos týmy zaznamenaly vzpomínky celkem pěti pamětnic a pamětníků. Děti vyslechly příběhy o tom, jak jiné bylo dětství za druhé světové války, jak obtížné mohlo být stát si za svými hodnotami neslučujícími se s komunistickým smýšlením,“ řekla koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů Pardubicko Barbora Quaiserová. Pamětnice, která se stala svědkyní okupace roku 1968 přišla při střelbě na náměstí v Liberci o spolužáka. Příběh další pamětnice vypraví o mnoha zvraty v rodině, na kterých se podílel nacistický i komunistický režim.

Staňte se členy FB skupiny Život v Pardubickém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Týmy příběhy prezentovaly jako televizní, rozhlasovou nebo psanou reportáž, součástí prezentace na radnici byly i taneční a výtvarné prvky. Do poutavého vyprávění příběhů se letos zapojili pardubičtí žáci ze základních škol Štefánikova a Benešovo náměstí. Všechny reportáže, životopisné texty a fotografie najdete na webových stránkách projektu Příběhy našich sousedů. Vzpomínky pamětníků zaznamenané dětmi se stanou součástí archivu Paměť národa a poslouží pro další generace.