V Blatském muzeu uvidíte i preparát vlka!

TÁBOR – Blatské muzeum v Soběslavi a Veselí nad Lužnicí sídlí v několika objektech. Společně se nyní podíváme, co v nich v nejbližších dnech najdete. Nenechte si ujít výstavu k výročí úmrtí slavného herce Jakuba Vojty-Slukova, seznamte se s archeologickými výzkumy na trase dálnice D3 a poznejte dermoplastický preparát vlka!

Ve Smrčkově domě v Soběslavi můžete navštívit třeba národopisnou expozici Život na Blatech a Kozácku. Nebo vás spíš zaujme Krajina Táborska ve výtvarném umění? Jste-li milovníky divadla, jistě znáte jménu Jakub Vojta-Slukov. Do konce července můžete navštívit výstavu ke 120. výročí úmrtí tohoto slavného herce Prozatímního a Národního divadla. A když si pospíšíte, stihnete ještě výstavu keramiky s názvem „Cesta“. Je inspirovaná dílem K. V. Reise a přístupná do konce května.

Weisův dům ve Veselí nad Lužnicí vás zve na expozice Život ve městě, Karel Weis a Blata a Modelové kolejiště železničního uzlu Veselí nad Lužnicí a pamětihodností Táborska. Dominantou první z nich je zrestaurovaný pohřební kočár ze Smilových Hor na Mladovožicku.

V Rožmberském domě v Soběslavi si můžete prohlédnout stálé výstavy Příroda Táborska, která byla nově rozšířená o exponáty větších savců a Soběslav – město pětilisté růže. Do půlky července se můžete seznámit s archeologickými výzkumy na trase dálnice D3 v jižních Čechách a S10 v Horním Rakousku. Kromě toho ovšem je tu i zbrusu nový preparát. Vyjící vlk, který je jako živý! Jde o dermoplastický preparát vlka, který byl sražen v prosinci 2021 na dálnici D3 u sjezdu na Jindřichův Hradec. Je to první doložený výskyt vlka z Táborska po jejich opětovném osídlení naší země.