Galerie Václava Chada otevírá dvě výstavy současných českých umělkyň

Michaela Spružinová využívá pro tvorbu jemné skleněné nitě. Foto: Galerie Václava Chada

ZLÍN – Skleněné objekty Michaely Spružinové a hyperrealistické obrazy Zuzany Dvorské Šípové mohou zhlédnout návštěvníci galerie na zámku ve Zlíně. Výstavy Serious Play a Identita V budou souběžně zahájeny slavnostní vernisáží ve středu 31. května v 17 hodin. Potrvají pak do začátku září. Nabídnou i komentované prohlídky vedené autorkami. Výstavy jsou také součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu, v jehož průběhu budou mít rozšířenou otevírací dobu.

Galerie Václava Chada pro letní období připravila dvě nové výstavy současných českých umělkyň. Pod názvem Identita V představí hyperrealistické obrazy Zuzany Dvorské Šípové, která patří mezi přední české malířky věnující se tomuto směru.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vše začalo nálezem kufru

Příběh cyklu Identita začal nalezením kufru s osobními předměty autorčina dědečka, který měl s sebou při totálním nasazení v městě Gladbeck v Německu. V nalézání souvislostí spojených s předměty denní potřeby malířce pomáhala babička, po jejímž úmrtí a vyklízení domu byly postupně objevovány i osobní předměty ostatních rodinných příslušníků. Pro výstavu v Galerii Václava Chada byly vytvořeny obrazy z cyklu Identita V (2023) – Háčkovaná krajka, Věneček I, Jeho květy, Háčkovaná záclona, které rozšiřují cyklus o příběh prababičky.

„Autorka na svých obrazech zachycuje konkrétní předměty či jejich fragmenty, u umělecké interpretace obrazu zdůrazňuje svůj osobní prožitek a vkládá do něj vlastní identitu. Pracuje s oživením vzpomínek a předmětů, které by neměly být zapomenuty v čase,“ přibližuje tvorbu kurátorka výstavy Miroslava Ptáčková. „Snaží se nám zprostředkovat intimní příběhy, které za nalezenými předměty stojí. Mnohonásobně zvětšené předměty jako by levitovaly v prostoru, samy o sobě se stávají pevným bodem v prázdnu, jak podotýká sama umělkyně.“

Michaela Spružinová ukáže jemné umění skleněných nití

Druhá výstava – Serious Play, prezentuje skleněné objekty výtvarnice Michaely Spružinové. Autorka se věnuje náročné technice tažených skleněných nití, ze kterých formuje různé křehké struktury podobající se jemné síti nebo textilii. Vzniklý reliéf nechává lehnout ve sklářské peci, vznikne závěsný obraz. V případě prostorových objektů skládá tenoučké skleněné tyčinky jednu vedle druhé. Primárně pracuje s recyklátem – odpadovým sklem ze skláren, takovým, jakým je, včetně jeho vad a kazů, které přetváří v jí charakteristická díla.

Expozice Serious Play je rozdělena do třech částí. „Vstupní část můžeme nazvat českým přirovnáním Holka krev a mlíko, v následujícím úseku se přeneseme do Exotického pavilonu a v závěru vstoupíme do autorčiny Obrazárny,“ nastínila Miroslava Ptáčková s tím, že při návrhu expozice umělkyně vytvářela i zcela nová díla, zabývala se samotným prostorem galerie a zrealizovala site-specific instalaci. „Každé zcela nezaměnitelné dílo má v sobě ukrytý příběh. Příběh, který je protkán do křehké skleněné sítě a při bližším zkoumání se postupně objevuje.“

Setkejte se s autorkami v rámci komentovaných prohlídek

Výstavy je možné zhlédnout také formou komentovaných prohlídek. Expozicí Serious Play provede Michaela Spružinová, a to 21. června v 17 hodin a v rámci dernisáže 1. září v 17 hodin. Výstavu Identita V okomentuje Zuzana Dvorská Šípová 2. června v 17 hodin a v rámci dernisáže 7. září v 17 hodin.

Obě výstavy jsou realizovány za podpory Státního fondu kultury ČR, Zlínského kraje a Statutárního města Zlína. Jsou přístupné v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku od středy do pátku a v sudé neděle, vždy od 13 do 17 hodin. V průběhu Zlín Film Festivalu bude navíc otevřeno 3. a 4. června od 10 do 17 hodin a 6. června od 13 do 17 hodin.

Vstupné na výstavy i komentované prohlídky činí 70 korun, pro děti od 6 do 15 let, studenty a seniory 50 korun, děti do 6 let a držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma. Školní skupiny platí vstupné 40 korun, pedagogický doprovod je zdarma. Vstup na vernisáž a dernisáž je zdarma.

Zuzana Dvorská Šípová se inspirovala nálezem kufru patřícího dědečkovi. Foto: Galerie Václava Chada