Univerzita Pardubice představila koncept studie nové metodiky diagnostikování rakoviny slinivky

Zdroj: Univerzita Pardubice

PARDUBICE – V nejbližší době odstartuje klinická studie převratné metodiky diagnostiky rakoviny slinivky břišní. Metoda dokáže nemoc prokázat analýzou lipidů a pouze z krve.

Jednou z rakovin s velmi špatnou prognózou je rakovina slinivky břišní a počet pacientů stále narůstá. „Metoda prof. Holčapka dává naději těmto pacientům, pokud se potvrdí její účinnost, výrazně se zlepší její prognóza. Pro mě jako lékaře, který se dostává do styku s onkologickými pacienty je toto důležité a pevně doufám, že klinická studie bude úspěšná,“ řekl ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek. V týmu prof. Holčapka probíhá kromě studie i další zajímavý výzkum. Zkoumají, proč se mění struktura a množství lipidů, které ukazují na onemocnění slinivky rakovinou.

Do klinického ověření metodiky se zapojí lékaři i laboratoře nemocnic v Brně, Pardubicích, Olomouci a další onkologická centra ČR. Odeberou běžným způsobem vzorky krve dobrovolníků, u kterých by v budoucnu mohla vzniknout rakovina slinivky břišní. Poté porovnají výsledky testu s konvenčním způsobem diagnózy a využijí k tomu metody endosonografie a magnetické rezonance. Tým analytických chemiků z Univerzity Pardubice zjistil, že koncentrace lipidů se s onemocněním některými druhy rakoviny mění. Odběr krve navíc ukáže rakovinu včas a ve fázi, kdy člověk ještě nemocí netrpí.