Vila Nebeských na Palackého třídě v Nymburku spojí starší i nejmladší generaci!

Nová podoba bývalé radnice podle architektů. Zdroj: Město Nymburk

NYMBURK – Z bývalé radnice vznikne školka i centrum pro seniory. V původně honosné vile se zahradou domě na Palackého třídě dříve sídlil městský úřad, národní výbor i kulturní centrum a také pozemkový fond. Mnoho Nymburčanů zde uzavřelo i sňatek.

Vzhledem k tomu, že objekt sousedí s mateřskou školou Čtyřlístek, přišla radnice s nápadem využít objekt i pro potřeby sousední školky a rozšířit tak její kapacitu o další dvě třídy v počtu 30 dětí. Propojit se má s přilehlou zahradou stávající školky.

Z námětu radních vznikla výsledná architektonická studie. Nabízí komunitní centrum pro seniory, kanceláře pro městské organizace a podkrovní bytové jednotky. Předpokládá také instalaci výtahu, aby byla budova přístupná opravdu všem.

Plány jsou nyní ve fázi přípravy projektové dokumentace, pro kterou město hledá vhodného zhotovitele. Dokončení dokumentace, které má stát přibližně 2,5 milionu korun, odhalí i odhadované náklady na kompletní přestavbu vily. A s pohledem do budoucna se již vyhlížejí i možné dotační zdroje, které pomohou oživit tuto historickou perlu novým životem.

Původní honosnou vilu se zahradou nechal vystavět velkoobchodník, měšťan a mecenáš Jan Baptist Nebeský počátkem 80. let 19. století. Od roku 1927 vila patří městu Nymburk, které ji od rodiny odkoupilo.

Vila Nebeských, čp. 449
Nová podoba podle architektonické studie: Zdroj: Město Nymburk
Ukázka z architektonické studie nové podoby vily Nebeských: Město Nymburk