Africká Hra o trůny: nejdřív rozmazlování, později drsný boj o život. Mládě surikaty opustilo noru

foto: Helena Hubáčková

TRUTNOVSKO – Expozice populárních surikat vlnkovaných je bohatší o jedno mládě. Chovatelé ho poprvé spatřili v neděli 19. listopadu. Ve Dvoře Králové se odchov těchto charismatických šelem naposledy podařil před čtyřmi lety. Mládě mohou návštěvníci obdivovat ve skupině ve venkovní expozici.

„Mládě jsme poprvé spatřili v neděli a zatím můžeme s jistotou říci jen to, že s chutí přijímá pevnou potravu i mateřské mléko. Datum narození můžeme jen odhadovat. A zatím netušíme ani pohlaví,“ říká zooložka Gabriela Linhart. Podle vzhledu se dá předpokládat, že mláděti jsou nejméně tři týdny. Dříve obvykle nory neopouští. „Surikaty u nás žijí v rozlehlém výběhu, kde mají stejně jako v divočině spletitou síť podzemních nor. Tam nemáme žádný přístup. Pohlaví budeme znát zhruba v lednu, kdy předpokládáme, že budou surikaty trávit více času v teple domečku a budeme moci mládě prohlédnout,“ doplňuje.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

I když nejčerstvější přírůstek ve skupině pravidelně vylézá na povrch, v případě ohrožení rychle prchá s dospělými do bezpečí nory. Typické držení stráže, při němž jeden z členů klanu panáčkuje na vyvýšeném místě a ostatním hlásí blížící se nebezpečí, si surikaty zachovávají i v lidské péči. Úprk tak obvykle nastane dříve, než se hrozba stačí přiblížit.

Tak nízký počet mláďat není obvyklý. Je možné, že ostatní mláďata byla slabá a uhynula, případně je zabila druhá samice ve skupině. To je i v přírodě obvyklé. Matkou je osmiletá dominantní samice, která se narodila ve Dvoře Králové. Otec je neznámý – pářit se s vládkyní klanu může více samců. V safari parku nyní žije pět dospělých surikat.

Ačkoli jsou surikaty charismatické a mnozí je označují za roztomilé, realita jejich života ve skupině je docela jiná. S nadsázkou připomíná příběhy ságy Hra o trůny, kde jde denně o život. Surikaty žijí v klanech menšího množství samic a více samců. Tomu pevně vládne dominantní samice, která má nad skupinou absolutní nadvládu a velmi tvrdě vystupuje zejména ve vztahu k ostatním samicím. Nedovolí jim zabřeznout, a pokud se tak stane, vytrvale na ně doráží, aby odchov znemožnila. Nezřídka potomky konkurující samice i sama zahubí. „Samozřejmostí je i to, že ostatním členům brání případné matce pomáhat. Sama přitom právě takových a mnoha dalších výhod požívá,“ vysvětluje Gabriela Linhart.

Ani dominantní samice nežije ovšem v pohodě. „Ostatní samice na ni vyvíjejí neustálý tlak ve snaze převzít nadvládu. I vlivem takřka neutuchajícího boje o samice se surikaty nedožívají moc vysokého věku. Život dominantní samice obvykle končí v momentu, kdy jiná členka klanu nabere dost sil, aby ji vyhnala a zabila její mladé. Pak dominantní samici vyžene, a ta po nedlouhé době v osamění často padne za oběť zkušeným predátorům. Osamocená je mnohem zranitelnější,“ popisuje Gabriela Linhart.

Nové skupiny surikat často vznikají právě tak, že se podřízené samice rozhodnou domácí území opustit a odvedou s sebou některé ze samců. „I hledání nového domova je ale provázeno drsnými a často smrtelnými souboji se sousedními klany,“ doplňuje Gabriela Linhart.

Složité sociální chování surikat vlnkovaných se projevuje i při lovu. Surikaty jsou organizované a vedle brouků a dalšího hmyzu si dovedou poradit třeba i s jedovatými štíry nebo hady. Vedle velké odolnosti proti jedu těchto živočichů hrají v lovu velkou roli i vlohy a zkušenosti. „Lovit takovou kořist nezvládne každá surikata. Talentovaní lovci mají ale v klanu obvykle velmi dobré postavení a předávají svoje dovednosti mladým,“ uzavírá Gabriela Linhart. Mláďata se obecně těší nesmírné péči většiny členů klanu, kteří je doslova rozmazlují.

Surikaty v přírodě obývají výhradně pouštní oblasti Kalahari. Ačkoli denní teploty tam hravě překonávají 50 stupňů Celsia, přes noc klesají v některých obdobích roku i celkem hluboko pod nulu. Před chladem je chrání především konstantní klima hlubokých nor. I v safari parku jsou surikaty proto k vidění po celý rok i ve venkovní expozici, kde mají na povrchu připravené infra zářiče. V případě silných zim mohou využívat i rozlehlý vytápěný domek, kam mohou lidé nahlédnout. Veškerá veterinární péče se standardně koná právě v době, kdy se skupina uchýlí do tepla a je možné jednotlivé členy odchytit.

Surikaty vlnkované jsou březí asi 11 týdnů. Mládě se rodí slepé, vidět začíná asi ve dvou týdnech. Zpočátku se živí mlékem matky i dalších samic, které jsou mláďata povinny krmit. Z nory vylézají mladé surikaty poprvé zhruba ve 4 týdnech života a velmi brzy poté vyrážejí se skupinou na první lov. Pokud se rozmnoží i jiná než dominantní samice, je okamžitě ze skupiny buď vyhnána, nebo dominantní samice její potomky zabije. Potomky není obvykle schopná sama odchovat a většinou je raději opustí, než aby riskovala život v osamocení. Jen bez mladých se může do skupiny vrátit.