Vánoce v Muzeu Náchodska

foto: Muzeum Náchodska

NÁCHOD – I v letošním roce vám Muzeum Náchodska přinese bohatý vánoční program, který se bude skládat z výstav a akcí pro veřejnost. Těšit se můžete na již tradiční Vánoce v Jiráskově rodném domku, Vánoční dílnu, ale i oblíbené výstavy betlémů.

Muzeum Náchodska si pro vás na letošní zimní období připravilo tři výstavy a dvě tematické akce. Již na začátku prosince se můžete těšit na tradiční akci Vánoce v Jiráskově rodném domku. Tato prodejní výstava, kterou muzeum každoročně pořádá ve spolupráci s Vyrobeno v Hronově a Fler – kreativní svět, se letos uskuteční v pátek 1. prosince a v sobotu 2. prosince. Podívat se tak můžete na tradiční regionální výrobky, ukázku řemesel i vánočně vyzdobený domek.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Druhou akcí, která proběhne hned o prvním prosincovém víkendu, je Vánoční dílna. Ta se uskuteční v prostorách Staré radnice na náchodském náměstí v sobotu 2. prosince a zaměřená bude na práci s tradičním materiálem, kterým je vlna. Vyzkoušíte si tvorbu různobarevných ozdob způsoby jako je suché plstění jehlou nebo vystřihování a vrstvení filcu či jejich kombinace.

Kromě akcí muzeum chystá také tři vánoční výstavy. První z nich je výstava nazvaná Betlémy Vladimíra Šramara. Jedná se o výstavu více než třicetileté tvorby náchodského řezbáře Vladimíra Šramara, která je uspořádaná u příležitosti autorových sedmdesátých narozenin. K vidění bude více než šedesát betlémů a vyřezávaných reliéfů, které kombinují betlémskou a náchodskou tematiku. Unikátem je betlém vyřezávaný ze silikonové hmoty. Výstava bude přístupná od 1. prosince 2023 do 14. ledna 2024 ve Výstavní síni Muzea Náchodska v Náchodě. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 30. listopadu od 17 hodin.

Druhá výstava betlémů se uskuteční ve Staré škole Dřevěnce v Polici nad Metují a nese název Pojďte s námi do Betléma. Jedná se o ukázku betlémů ze sbírek Muzea Náchodska. Otevřena bude od 8. prosince 2023 do 7. ledna 2024, vernisáž proběhne ve čtvrtek 7. prosince 2023 od 16 hodin.

Poslední letošní výstavou, která se pojí k tématu Vánoc, je výstava nazvaná Kouzlo krajky. Ta se uskuteční od 5. do 31. prosince 2023 v prostorách Staré papírny – Čapkova mlýna v Hronově. Prohlédnout si budete moct práci paní Marcely Hovadové zaměřenou především na vánoční ozdoby a dekorace. Vernisáž se uskuteční v pondělí 4. prosince od 16 hodin.

Více informací o jednotlivých událostech naleznete ZDE.