Jeskyňáři v Moravském krasu objevili v jeskyni Hedvábná nový sál

Foto: ZO 6-10 Hluboký závrt

BLANSKO – Speleologové v Moravském krasu na Blanensku objevili v Hedvábné jeskyni nový sál bohatě zdobený krápníky, který pojmenovali Mauglího síň. Nalezli jej před svátky po vyšplhání asi padesátimetrového komínu v dosud neprobádané části podzemí.

Nový objev v Hedvábné jeskyni v Moravském krasu udělali jeskyňáři České speleologické společnosti ZO 6-10 Hluboký závrt. Jde o sál dlouhý 20 a široký 15 metrů zdobený krápníky, který speleologové pojmenovali po známém lezci a jeskyňáři Jiřím “Mauglím” Benešovi. Objevili ho po vylezení 50 metrového komínu Kapelník, jednoho ze tří komínů z Hruboskalského dómu. Tento dóm je na konci Pískařské větve, kde momentálně speleologové z Hlubokého závrtu zkoumají. „Objev nám udělal obrovskou radost. Z Mauglího síně vedou dál neprobádané komíny. Možná se díky nim dostaneme v budoucnu do dalších částí nepopsaného podzemí,“ řekl jeden z členů skupiny Jiří Buček.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Speleologická skupina Hluboký závrt neslaví podobný úspěch poprvé. Mezi dalšími objevili další nové prostory v jeskyni Hedvábná, jejichž největší dominantou je Dóm Karla Kučery o rozměrech 40×40 metrů s výškou 30 metrů. Největším úspěchem je udělení ceny diváků Speleofóra za největší objev roku 2022 v jeskyni Hedvábná, kde bylo objeveno 1040 metrů čtverečních nových prostor. Dále získali cenu za prezentaci a poster. „Všem, kdo nás podporují, děkujeme,“ poděkovali speleologové na své stránce.