Hudební cyklus Klasika Viva chystá v Šumperku na zbytek zimy a na jaro vynikající koncerty

Vítěz Pražského jara 2023 Sào Soulez Larivière, foto Clara Evens

ŠUMPERK – Po fenomenálním provedení Carminy Burany na Nový rok pokračuje hudební cyklus v nastolené laťce kvality a do Šumperka chystá TOP koncerty. V únoru představí vítěze Pražského jara 2023, v březnu uvede Stabat Mater, na duben připravuje klavírní koncert a v květnu pozve českého kytarového virtuóze.

Vítěz Pražského jara 2023, francouzsko-nizozemský violista Sào Soulez Larivière se ve výstavní síni Vlastivědného muzea Šumperk představí už 11. února. Svou hrou a originálními programy uchvacuje publikum. Jako zastánce rozšiřování violového repertoáru rád aranžuje díla pro svůj nástroj a propaguje soudobou hudbu. Vedle Pražského jara získal nejvyšší ocenění také na soutěžích v Tokiu, soutěžích Oskar Nedbal, Max Rostal, Cecil Aronowitz a Johannes Brahms. Naposledy byl oceněn jako „Mladý umělec roku“ na udílení Mezinárodních cen klasické hudby v roce 2023. Byl také nominován na ocenění „Rising Star“ organizací European Concert Hall Organization, což znamená, že v sezóně 2024/25 vystoupí v hlavních evropských koncertních sálech.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Stabat Mater v klášterním kostele

Zhudebněný středověký text Stabat Mater zazní 17. března v šumperském klášterním kostele hned dvakrát. Jednou od italského barokního skladatele Giovanniho Battisty Pergolesiho, jenž skladbu zkomponoval několik týdnů před smrtí a vytvořil své nejslavnější duchovní dílo. Druhé provedení Stabat Mater od Antonia Vivaldiho bude menšího rozsahu, neboť je napsáno jen pro jeden sólový hlas a veršovaný text je zkrácen na polovinu. Perfektní provedení na dobové nástroje předvede soubor Musica Florea pod vedením Marka Štryncla. Sólových partů se ujme mezzosopranistka Eliška Zajícová a kontratenorista Vojtěch Pelka.

Klavírní recitál v klášterním kostele

Rovněž do klášterního kostela zve Klasika Viva 15. dubna na klavírní recitál mladého pianisty Matěje Pinkase. Za dosavadní kariéru posbíral mnohá ocenění z mezinárodních soutěží. Má za sebou sólová vystoupení se Symfonickým orchestrem hl.m. Prahy FOK v Obecním domě, Českou sinfoniettou v Rudolfinu v rámci hudebního festivalu Dvořákova Praha či orchestrem Giovani Archi di Praga a Bennewitzovým kvartetem. V sezóně 2023/2024 se představí jako sólista ve Velkém sále Berlínské filharmonie za doprovodu Sinfonie Orchester Berlin.

Kytarový virtuóz v klášterním kostele

Na závěr jarní části sezóny, 20. května, plánuje Klasika Viva koncert nestora české kytarové školy, profesora Štěpána Raka. Diváci se mohou těšit na laskavé setkání se skutečnou osobností, která si své posluchače podmaní intenzitou prožitku a interpretačním mistrovstvím.

Vstupenky na první dva koncerty si už můžete koupit na webu nebo v běžných předprodejích. Pro pravidelné návštěvníky koncertů je stále otevřen Klub přátel KLASIKA VIVA. Jeho členové mohou díky členské kartičce kupovat vstupenky na koncerty KLASIKA VIVA se slevou až 50 procent. Členství v Klubu lze zařídit ZDE. Žáci ZUŠ mají na koncerty v klášterním kostele a ve výstavní síni Vlastivědného muzea vstup zdarma.