VIDEO: Karel Roden prosí – nezpůsobujte bolest zvířatům v zoo

Foto a video Zoo Hluboká

OLOMOUC – Zoo Olomouc se připojila k iniciativě, která by ráda odradila návštěvníky zoo od nevhodného krmení chovaných zvířat. Vznik osvětového videa s Karlem Rodenem iniciovala Zoo Hluboká jako svou reakci na loňský tragický úhyn březí losice. Zabili jí návštěvníci zoo podáním nevhodné potravy.

Hlasem a tváří videa, upozorňujícího na nevhodné chování návštěvníků zoologických zahrad, se stal Karel Roden. Sám tuto osvětovou činnost podpořil na základě osobních zkušeností z pohledu nadšeného chovatele zvířat. Tímto videem se snaží zoologické zahrady apelovat na to, aby se lidé ke zvířatům chovali ohleduplně a nezpůsobovali jim zbytečnou bolest. Bohužel se však stále najdou návštěvníci či kolemjdoucí, kteří krmí zvířata vším, co najdou po kapsách, a zvířata tak v podstatě týrají.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Alchymie v zoo

„Nad stanovením přesné krmné dávky zvířat žijících v zoo bdí krmivář. Strava je tak vyvážená, přesně stanovená na kg a jedince na den a optimalizována tak, aby splňovala veškeré parametry nutné k řádné výživě daného druhu i jedince. Mnohdy se jedná o velkou alchymii a hledání vyváženosti krmné dávky je tak otázkou dlouhé doby. Spousta zvířat patří i k tzv. potravním specialistům a jakýkoliv neodborný zásah do jejich jídelníčků může mít až fatální následky,“ řekla k tématu krmivářka Zoo Olomouc Dana Smičková.

Úhyn březí losice

Vznik videa s Karlem Rodenem iniciovala Zoo Hluboká jako svou reakci na loňský tragický úhyn březí losice, kterou návštěvníci zabili podáním nevhodné potravy. K této iniciativě se připojily i další tuzemské zoologické zahrady s cílem oslovit a informovat co nejširší veřejnost a snížit tak počty zvířat zbytečně trápených nevhodným nakrmením.