Oslavte Den vody v Brně a Lanžhotě

Ilustrační foto: pixabay.com

BRNO, BŘECLAV – Den otevřených dveří v Českém hydrometeorologickém ústavu ČHMÚ v Brně a Lanžhotě bude plný zážitků. Letošním tématem je „Voda v krajině“. Pro návštěvníky je přichystáno spoustu zajímavostí, doprovodných programů, praktických ukázek měření, ale i dalších atrakcí.

V sobotu 23. 3. bude na pobočce ČHMÚ v Brně možnost zkusit si změřit vydatnost pramene a prohlédnout si malé vodní organizmy, zjistit v pokusné laboratoři jaká kouzla dokáže voda v krajině, nebo jak vypadá vzduch pod mikroskopem. Ty budou nejen o vodě, ale i o počasí, klimatu a ovzduší. Děti si užijí zábavu v tvůrčích dílničkách a při interaktivních hrách na stáncích hydrologie, meteorologie a kvality ovzduší. A to samozřejmě není vše. „Naši odborníci si s návštěvníky rádi popovídají o všem, co je zajímá. Třeba o suchu, kvalitě vody nebo sledování povrchových a podzemních vod,“ uvedl ČHMÚ na své stránce. Letošní ročník je zaměřený na hydrologii, a tak se můžete dovědět například:

  • Co se děje v krajině s vodou, která u nás naprší
  • Kam a kudy odtéká, kde se zadržuje a jak se počítá hydrologická předpověď
  • Jak funguje koloběh vody v přírodě
  • Praktické ukázky měření vodní hodnoty sněhu a další

V sobotu 23. 3. od 9 do 14 hodin se přesvědčte sami a navštivte vámi vybrané místo. Více o programu na všech pracovištích naleznete zde. Můžete se pak přihlásit do fotografické soutěže s tématem „Voda v krajině“.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zdroj: ČHMÚ