Zlín oslaví Den Země tematickými procházkami i sbírkou kol pro Afriku

Ilustrační foto

ZLÍN – Zlín se i letos připojí k celosvětovému svátku Dne Země, který připadá na 22. dubna. V rámci oslav se lidé mohou těšit na řadu tematických procházek nebo se zapojit do sbírky kol pro děti v Africe.

Už v sobotu 13. dubna se zájemci mohou vydat na Botanickou vycházku na trase Lešná – Zlín. Na výpravu za jarní květenou a dřevokaznými houbami doprovodí milovnice botaniky a dendrologie Zuzana Hoková. Sraz je ve 13 hodin na zastávce MHD Lešná, ZOO (trolejbus č. 4. a 5.). Trasa o délce 6 kilometrů skončí ve Zlíně.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na další sobotu 20. dubna připadá tradiční výšlap Pasekářskou stezkou krajinou pasek. O odborný výklad o krajinném rázu přírodního parku, o místních živočiších, ale zejména ptácích se postará zoolog Evžen Tošenovský a zpracovatel krajinářské studie Tomáš Dohnal. Sraz účastníků je ve 13 hodin na zastávce MHD Jaroslavice – točna (bus č. 31). Tady také kolem 18. hodiny výšlap skončí. Okruh čítá cca 7 kilometrů. Akce jsou pouze pro přihlášené účastníky. Přihlášky s uvedením počtu přihlášených a telefonickým kontaktem je třeba nahlásit na tel. Číslo 577 630 982 či email libusebartolcicova@zlin.eu.

Ani letos nebude chybět Vítání ptačího zpěvu. Koná se v neděli 21. dubna od 7:30 do 10 hodin v sadu Pod Babou. Vycházka do probouzející se jarní přírody je oblíbenou akcí pořádanou Českou společností ornitologickou. Exkurzi za ranním poslechem, poznáváním a pozorováním běžných druhů ptáků, pozorováním dalekohledy a povídáním si o zajímavostech z jejich života povede zoolog Evžen Tošenovský. Sraz je v 7:30 u zastávky MHD Mladcovská. Vítání je rovněž pouze pro přihlášené. Přihlášky s uvedením počtu účastníků a telefonickým kontaktem hlaste na telefonním čísle 777 771 196 či emailu tosenovsky@birdlife.cz

Kola pro Afriku

V rámci Dne Země nemůže chybět ani další tradiční akce, a sice Kola pro Afriku. Do sbírky se může zapojit každý, kdo má doma nepotřebné kolo a rád by jej daroval těm, kteří ho využijí. Přinést jej mohou ve středu 17. dubna od 15 do 18 hodin na náměstí Míru před radnici.

Společnost Kola pro Afriku byla založena v roce 2012 v Ostravě. Jejím posláním je prostřednictvím iniciativy české společnosti umožnit dětem v Africe cestu ke vzdělání. Pomoc směřuje dětem do Gambie, které mají obtížný přístup ke vzdělání. Mnohakilometrové cesty do školy musí každodenně zdolávat pěšky, proto není výjimkou, že je rodiče nechávají doma. Kola, která darují lidé v České republice tak podpoří celkovou gramotnost dětí v Africe a zvýší jejich šanci na budoucí pracovní uplatnění.