Ostrov Daksa: Opravdu se tu zjevují duše popravených lidí?

Maják na ostrově Daksa. Zdroj: www.flickr.com

Traduje se, že chorvatský ostrov Daksa je strašidelný. Prý se z něj ozývají zvláštní zvuky.

Tragická historie

Tento ostrov je podle místních lidí prokletý. Nachází se sice v turisticky oblíbené oblasti, ale prý se na něm zjevují duše popravených lidí. Ostrov má totiž divokou minulost.

Ostrov je téměř na dohled od Dubrovníku. V listopadu 1944 se město podařilo dobýt jugoslávským partyzánům. Partyzáni také ve městě pochytali kolaboranty, i ty domnělé, a převezli je právě na ostrov Daksa. Zde je uvěznili v někdejším klášteře a mučili je. Pak 48 z nich vyvlekli ven a zastřelili ranou do týla. Mezi popravenými bylo osm duchovních.

Nepohřbení mrtví

Dále mrtvé nepohřbili a zakázali to i ostatním, pohrozili místním lidem, že kdo by se pokusil tyto mrtvoly pohřbít, dopadne stejně jako oni. Mrtvoly tak zůstaly tam, kde byly, neskončily ani v nějaké jámě.  Na ostrov Daksa tak lidé přestali úplně jezdit a ostatky mrtvých se staly prý potravou pro dravce.

Neklidní duchové

Po čase se na Dakse začaly dít divné věci. Bylo slyšet výkřiky, které prý připomínaly křik mučených, z majáku na ostrově se linulo slabé světlo a na pobřeží byly spatřeny zvláštní stíny.

Říká se, že na ostrově budou strašit popravení tak dlouho, dokud někdo nepohřbí jejich těla – tak se to alespoň traduje mezi obyvateli okolí.

Pohřeb však nepomohl

Roku 2009 se na ostrov skutečně vypravila skupina duchovních, která zde nalezla ostatky asi 50 osob, které se podařilo roku 2010 pohřbít i s obřadem. Ale nářek údajně neustal – mrtví se nedočkali spravedlnosti, k prošetření této rychlé exekuce totiž nikdy nedošlo.