Ve Smrkovém Týnci pěstují víno z podhůří Železných hor

Zdroj: Pixabay

CHRUDIMSKO – V okolí Chrudimi, kde byste ho jistě nehledali, se nachází vinohrad o rozloze jednoho hektaru. Před deseti lety ho založil Petr Doležal a významně ho rozšířil před třemi lety.

Na vinohrad byly v minulosti převezeny hlavy révy ke zkušebnímu sázení v roce 2014, a to v počtu sto kusů. „Nyní má Petr Doležal na jednom hektaru 800 hlav, které vyprodukují až tunu hroznů ročně, ze kterých zpracuje až 600 litrů přírodního a chemicky neošetřovaného vína, které získává ocenění i ve světě. Celý areál je vedený v maximální úctě k přírodě a nabízí jak příjemné posezení, tak i seznámení se s vínem jako takovým,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Při zakládání vinohradu byl důraz od začátku kladen na kvalitu půdy. Proto na něho bylo navezeno už šest set tun písku. „Způsob vedení byl zvolen, nejprve tzv. na hlavu, abychom předešli problémům s počasím i ptáky a usnadnila se nám individuální práce s každým keřem, ale ten se ukázal nepraktickým a tak jsme přešli k vlastnímu „vysokému stromkovému vedení“, objasnil vlastník Petr Doležal. Nakoupením nových pozemků se rozšířila plocha vinohradu a selekcí uvolnilo místo pro perspektivní odrůdy. Také se začal používat nový způsob vysokého stromového vedení a řezu. „Našimi nosnými pilíři jsou odrůdy Solaris, Muscat blanc, Lipovina a několik experimentálních odrůd,“ dodal Petr Doležal. Další informace o vinařství si můžete přečíst na www.vinohrad-smrkovy-tynec.cz.