V Bystřici znovu vaří pivo. Minipivovar zachránila trojice nadšenců

Dva ze tří společníků, zleva Jiří Mazal a Radek Padrtka. Foto: Koruna Vysočiny

BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNĚM Pivní značka ŠTAJGR je novým přírůstkem na regionální pivní scéně. Trojice přátel z okolí Bystřice nad Pernštejnem obnovila výrobu piva v tamním minipivovaru v Centru Eden, a navázala tak na místní tradici i průmyslovou minulost spojenou s těžbou uranu.

Minipivovar v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem znovu ožil. Po letech nejistoty, utlumené výrobě i pandemické pauze se jeho varnou znovu line vůně sladu a chmele. Stojí za tím trojice místních nadšenců, Radka Padrtky z Rozsoch, Jiřího Mazala z Věžné a Jana Ludvíka z Kozlova. Společně založili I. Bystřický pivovar a pod názvem ŠTAJGR dnes vaří spodně kvašený světlý ležák, který odkazuje na hornickou historii regionu.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Příběh piva ŠTAJGR začal ve chvíli, kdy se ukázalo, že původní projekt minipivovaru v Edenu, známého od roku 2015 pod značkou Mitrovský, směřuje ke konci. „Já jsem jako sládek do pivovaru v Edenu nastoupil v roce 2018, jenže když v roce 2020 měla končit pětiletá udržitelnost projektu a pivo by se mohlo prodávat i mimo Centrum Eden, přišel koronavirus a rok a půl se v podstatě nevařilo vůbec. Pak město Eden pronajalo, já tam občas uvařil pivo na akce, ale nakonec jsme se dali dohromady my tři a pivovar vzali pod sebe,“ popisuje sládek Jiří Mazal.

Sládek Jiří Mazal při práci. Foto: Koruna Vysočiny

Jiří Mazal, který má zkušenosti z pivovarů doma i v zahraničí, přiznává, že k pivu ho přivedl osud s jistou ironií: „Narodil jsem se v Prostějově do pivovarnické rodiny. Paradoxně jsem byl ale na pivo alergický – každé dítě ochutná pivo a v pivovaru obzvlášť. Stačil mi jediný lok a osypal jsem se kopřivkou. Už jsem si myslel, že jsem to s pivem prohrál, což je v pivovarnické rodině zvlášť nepříjemné, ale pak jsem se jako dospívající kluk někde na zábavě ještě jednou zkusil napít – a najednou to bylo pryč, žádná kopřivka, žádný problém,“ vzpomíná.

Foto: Koruna Vysočiny

Obnova pivovaru přišla doslova za pět minut dvanáct. Město zvažovalo, že technické zařízení zcela odprodá, protože dlouhodobě zůstávalo nevyužité. Nově vzniklý tým přišel s jasnou vizí – vaření kvalitního regionálního piva brát jako zálibu, ne výdělečný byznys. „Pivo vaříme jako koníček, všichni máme svoji práci. Já jsem sice strojař, ale pivovar jsem chtěl mít, byl to můj sen,“ říká sládek Radek Padrtka.

Foto: Koruna Vysočiny

„Chceme vařit kvalitní pivo, takže máme jeden druh. Připravili jsme spodně kvašený světlý ležák dvanáctku a myslím, že se nám povedl. A říkají to i konzumenti, kteří ho už ochutnali. Prostě klasika. Jeden den se vaří, pak dva týdny kvašení, no a dvanáctka nejméně šest týdnů zraje. Naše základní myšlenka byla, že pivo budeme dodávat prioritně v soudcích, třeba na oslavy, ať už rodinné, firemní i další. Nabízíme ho ale také v litrových PET lahvích, i když točené je prostě točené, to ví každý pivař. Kapacita minipivovaru je pět tisíc hektolitrů, letos máme v plánu uvařit dvě stě hektolitrů,“ doplňuje Radek Padrtka.

Foto: Koruna Vysočiny

Zájem o nový ležák už překračuje hranice Edenu. Pivo ŠTAJGR je k dostání nejen přímo v minipivovaru, ale také na recepci Centra Eden, v Padrtkově firmě Kovo Ropák v průmyslové zóně nebo brzy i v infocentru na Masarykově náměstí v Bystřici nad Pernštejnem. Současně zamíří i do oblíbeného Šiklova mlýna nebo prodejen v Rožné a Kuřimi. „Je toho rozjednáno více, ale musíme myslet na to, aby nám ještě zbylo pro běžné spotřebitele, kteří si chtějí koupit soudek na grilovačku. A jak už jsem řekl, vaření piva máme jako koníček, ne zaměstnání na plný úvazek,“ dodává Radek Padrtka.

Minipivovar nadále plánuje zachovat možnost exkurzí – zejména během sezonních akcí v Edenu. Ležák ŠTAJGR se tak může stát nejen produktem s chutí Vysočiny, ale i součástí místního turistického zážitku.