Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Proč v kuchyni nepodceňovat mrkev. Tip na lehkou a rychlou pomazánku

Mrkev mnohdy používáme maximálně do polévky, svíčkové či mrkvového salátu. Tím její využití v mnoha domácnostech končí. Je totiž považována za příliš obyčejnou. Mnohým vadí také to, že je poměrně tvrdá. Kdo má problémy s chrupem, nechce riskovat jeho ztrátu kvůli trochy obyčejné mrkve.

Přehlížíme ji však ke své velké škodě. Jde totiž o zeleninu, která na to, jak je pro nás lehce dosažitelná, je hotovým pokladem prospěšných látek. Přinášíme recept, který může nadchnout jak dětské, tak dospělé strávníky, a zároveň nebude vyžadovat usilovného kousání. Také získá přízeň samotných hospodyněk (či hospodářů), protože jeho příprava je snadná a hlavně rychlá.

Proč mrkev nepřehlížet

  • Zdroj zdraví prospěšných látek. Mrkev je vynikajícím zdrojem beta-karotenu, což je důležitý antioxidant. Dále je prekurzorem vitamínu A. (To znamená, že tělo si z něj dokáže vyrobit v potřebném množství samotný vitamín A. Tento proces přeměny probíhá především ve střevní sliznici a v játrech.) Vitamín A je důležitý pro zrak, imunitní systém a zdravou pokožku. Dále v mrkvi najdeme např. vitamín C, který posiluje imunitu, vitamín K1 pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí, a také vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Mrkev obsahuje i draslík, důležitý pro zdraví srdce a cév, a další vitamíny skupiny B a minerály jako mangan, měď a železo.
  • Lehce stravitelná. Mrkev nezatěžuje naše trávení, a to zejména po krátké tepelné úpravě nebo čerstvá nastrouhaná.
  • Lokální plodina. Roste v naší lokalitě, tudíž naše těla jsou zvyklá ji trávit. Čerstvá, tj. s nevyšší výživnou hodnotou, je u nás dostupná po mnoho měsíců v roce.
  • Cena. V porovnání s jinými druhy zeleniny (např. rajčaty, paprikami) je mnohem levnější a na rozdíl od nich si poměrně dobře drží svou chuť i mimo sezónu.

Jak z mrkve získat co nejvíce živin

Při konzumaci mrkve nezapomeňte přidat do pokrmu trochu kvalitního tuku. Vitamín A je totiž tzv. rozpustný v tucích, tudíž díky tukům v pokrmu ho naše tělo lépe vstřebá.

Pro zvýšení dostupnosti beta-karotenu je vhodné syrovou mrkev nastrouhat, čímž se naruší pevné buněčné stěny. Podobný účinek získáme také krátkým povařením či podušením. Krátkým proto, abychom minimalizovali ztráty vitamínu C, který je citlivý na vysoké teploty.

Recept na mrkvovou pomazánku

Suroviny

  • 4 větší mrkve
  • 250 g tvarohu v kostce (nejlépe tučný)
  • trocha oleje (např. olivový)
  • sůl, pepř, citronová šťáva
  • trocha čerstvé pažitky nebo pórku na ozdobu (není nutné)

Postup

Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s tvarohem a dle vlastní potřeby dochutíme. Pokud použijeme tvaroh v kostce, který bývá hustý, možná bude potřeba přidat i trochu mléka. U vaničkového tvarohu toto nebývá potřeba, protože bývá řidší. Podáváme s čerstvým pečivem či chlebem.

Tip

Skvělé obměny docílíme, pokud mrkev nejdříve opečeme v troubě. Pečením totiž získá zase jinou chuť. Nakrájíme ji na menší tenké hranolky. Ty poskládáme na plech vyložený pečicím papírem, jemně je potřeme olejem (můžeme přidat také své oblíbené koření – experimentujte dle libosti) a dáme do trouby zapéct na cca 15–20 minut při 180 °C. Upečenou mrkev rozmixujeme a dále postupujeme stejně jako v předešlém receptu.

Přejeme dobrou chuť!

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...