Proč použít ovesné vločky
- Výživová hodnota. Přidáním ovesných vloček zvýšíme nutriční hodnotu pokrmu. Ovesné vločky jsou totiž bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a komplexní sacharidy.
- Sytost pokrmu. Již zmíněná vláknina obsažená v ovesných vločkách pomáhá prodloužit pocit sytosti.
- Konzistence těsta. Vločky nasáknou tekutinu, takže těsto zahustí. Palačinky budou vláčnější a hutnější než jen z klasické pšeničné hladké mouky.
- Chuť. Zejména celozrnné vločky mohou těstu dodat jemně oříškovou chuť.
- Vhodné i pro bezlepkovou dietu. Pokud použijete certifikované ovesné vločky (tato informace je uvedena na obalu), u kterých nehrozí kontaminace lepkem při zpracování, a pšeničnou mouku jimi zcela nahradíte, získáte bezlepkový pokrm.
Klasické palačinky s vločkami a moukou
- 100 ml mléka
- 90 g hladké pšeničné mouky
- 4 vrchovaté polévkové lžíce jemněji rozmixovaných ovesných vloček
- 1 vejce
- Špetka soli
- trocha prášku do pečiva (chceme-li, aby byly nadýchanější)
Toto množství vyjde přibližně na 3 až 4 větší palačinky.

Mohlo by vás zajímat
Palačinky z ovesných vloček bez mouky – bezlepková varianta
- 1 šálek jemněji rozmixovaných ovesných vloček
- 1 šálek mléka (nebo rostlinného alternativy)
- 1 banán (pro sladkost a vlhkost)
- 1 až 2 vejce
- Špetka soli
- trocha prášku do pečiva (chceme-li, aby byly nadýchanější)
U obou receptů postupujeme klasicky. Dle potřeby těsto zahustíme vločkami či zředíme tekutinou. Smažíme na malém množství oleje. Zbytky tuku odsajeme po usmažení papírovým ubrouskem.
Servírovací tip:
Palačinky plníme nejlépe kyselejší marmeládou (např. z červeného rybízu). Poté potřeme směsí, kterou připravíme smícháním tvarohu z vaničky se lžičkou medu a trochou rumu. Máme-li, můžeme přidat i namleté ořechy.

