V Ostravě začíná pacienty operovat speciální robot Da Vinci Xi Dual

OSTRAVA – Vynikající zpráva jak pro lékaře, tak pacienty zazněla v těchto dnech z Fakultní nemocnice Ostrava. Právě zde totiž rozšíří technologické vybavení operatérů v oborech gynekologie, chirurgie a urologie nový operační robot.

Přístroj s označením da Vinci Xi Dual Console Surgical Systém má přitom ostravská fakultní nemocnice teprve jako druhá v České republice. Lékařům inovativní technologie pomůže navázat během výkonů tam, kde končí možnosti laparoskopické chirurgie.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„V okamžiku, kdy si operatér zasedne do konzoly, je to jako kdyby se ponořil do dutiny břišní. Má velmi detailní pohled, větší přehlednost, což samozřejmě znamená větší preciznost výkonu,“ popisuje přínos nového robota docent Lubomír Martínek, je pověřen zastupováním přednosty Chirurgické kliniky nemocnice.

Nový robot má na zakončení operačního nástroje speciální přídavný kloub, který umožňuje ve stísněném prostoru dělat úkony, které nesvede lidská ruka, ani laparoskopický instrument.

Nejvíce robotických výkonů budou provádět lékaři Urologické kliniky a Gynekologicko-porodnické kliniky. Vedení nemocnice předpokládá, že robot bude používán v prvním roce u stovky pacientů s nemocemi ledvin a prostaty.

Onkologické gynekologické centrum bude robotický systém využívat především k operacím žen s karcinomem dělohy a některých pacientek s karcinomem děložního čípku.

Robotický systém od firmy Intuitive Surgical Sarl ze Švýcarska vyšel ve veřejné zakázce na 131 milionů korun bez DPH. V ceně je samotný operační přístroj za 60 miliónů, ale také plný pětiletý pozáruční servis včetně dodávky všech náhradních dílů, instrumentů a spotřebního materiálu.