S migrační vlnou Ukrajinců pomáhají na nádraží v Bohumíně i obyvatelé města

BOHUMÍN – Je jasné, že právě nádraží v Bohumíně je jedním z  prvních míst v České republice, kam doputují váleční uprchlíci z Ukrajiny. Ti přijíždějí do Bohumína v kteroukoliv denní hodinu. Se zvládnutím migrační vlny tady proto již několik týdnů pomáhají i bohumínské spolky.

Lidé v Bohumíně obětují volný čas, spánek a po více než týdnu nepřetržité pomoci uprchlíkům si sahají na dno svých psychických i fyzických sil. „Řeč není jen o dobrovolnících z charitativních organizací, které pomáhají potřebným ze své podstaty. Do péče o vystresované ženy a děti utíkající před válkou se zapojily i bohumínské spolky,“ uvedla mluvčí města, Jana Končítková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ve městě se v největší špičce objevilo až tisíc uprchlíků z Ukrajiny za den. Přestože většina z nich pokračuje dále do jiných měst, na bohumínském nádraží si potřebují odpočinout, občerstvit se a následně najít správný spoj. Na pomoc jim kromě bohumínských městských strážníků, členů Českého červeného kříže a dobrovolníků z Adry přispěchali i bohumínští dobrovolní hasiči. Práci všech složek koordinuje město Bohumín.

K péči o uprchlíky se okamžitě přidaly sbory ze Starého Bohumína, Šunychlu, Skřečoně, Záblatí, Vrbice a Kopytova. „Kopytovští hasiči navíc poskytli svůj vyhřívaný stan, kde uprchlíci najdou zázemí, aby nabrali další síly na cestu, která je do cíle ještě čeká,“ uvedla vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Mirka Šmídová.

Díky spolupráci s dobrovolnými hasiči se daří pokrýt zejména noční špičku, kdy v Bohumíně vystupuje z mezinárodních vlaků až 600 lidí z Ukrajiny. Hasiči ve svém volném čase asistují uprchlíkům při krátkodobém pobytu na nádraží.

„Pohybují se především na perónech, navigují, nosí tašky a kufry. Díky výcviku jsou navíc připraveni zvládat i nenadálé krizové situace, do kterých se někteří lidé na nádraží dostávají,“ podotkla dále Mirka Šmídová.

O občerstvení uprchlíků, kteří často opouštějí kupé po třech až pěti dnech cesty naprosto dehydrovaní a hladoví, se stará mimo jiné i bohumínský ženský spolek Alma Mater.

„Dostaneme je do čekárny, nasměrujeme je na toaletu. Podáváme jim informace, vaříme čaj, kávu, pečeme buchty, nabízíme teplou polévku. Ti lidé prožívají obrovský šok, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že většina je jich nesmírně vděčná i za drobnosti,“ popsala Martina Bielanová z Alma Mater.

V minulých dnech uspořádali i pracovníci bohumínské radnice mezi zaměstnanci sbírku materiálních věcí, které chybí v bytech, které uprchlíkům nabídli jako dočasné útočiště.

„Armáda spásy byty vybavila základním nábytkem, město pořídilo lednice, kuchyňské linky a sporáky. Lidé z úřadu pak přinesli nádobí, mikrovlnky, žehličky, matrace, přikrývky, povlečení, ručníky a další nezbytnosti, bez kterých se lidé v domácnosti neobejdou,“ informovala ještě Šmídová.

Své poděkování lidem, kteří se do pomoci zapojili, vyjádřilo i vedení města. „Je vidět, že v krizových situacích se v Bohumíně umíme spojit. Tuto zkušenost už máme z doby ničivých povodní, kdy se také zvedla obrovská chuť přispět a město ovládla soudržnost a solidarita. Bez dobrovolníků bychom se nyní neobešli,“ konstatoval starosta Bohumína, Petr Vícha.