80 nebezpečných topolů v Bohumíně padlo, teď slouží lidem k odpočinku

BOHUMÍN – Přes osmdesát přestárlých topolů napadených jmelím nechalo město Bohumín vykácet v Budovatelské ulici. Protože stromy měly zničené jen koruny, na radnici se rozhodli stromy dále využít pro zvýšení životního komfortu obyvatel města.

Při plánování rozsáhlého kácení v Budovatelské ulici bylo zjevné, že dřevní materiál může být ještě použit. Nejzachovalejší dřevo z kmenů proto posloužilo ke vzniku čtyřiadvaceti bytelných laviček, které jsou určené k odpočinku ve vyhledávaných turistických lokalitách města.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Stromy určené ke skácení byly napadeny jmelím, což se dotýká především koruny. Přestože i kmeny byly částečně prohnilé, podařilo se vybrat čtyřiadvacet kusů vhodných pro výrobu laviček z masivu,“ uvedl Rostislav Palán z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice.

Lavičky jsou provedeny ve světlé přírodní barvě. Město postupně vytipovává místa, kde by našly využití. „Vyslyšeli jsme přání obyvatel Budovatelské ulice, odkud dřevo pochází, a umístíme jim tam dva kusy. Další posezení budeme směrovat k turisticky oblíbeným atrakcím, do blízkosti cyklostezek i naučných stezek,“ konstatoval místostarosta Bohumína, Lumír Macura.

Sedm laviček už stojí v terénu. Tři jsou umístěny podél řeky Olše, kudy se dá dojet na kole, nebo dojít pěšky. Další tři doplnily mobiliář u Vrbického jezera. Jedna lavička také poskytuje výhled na Starý Bohumín od kaple Pustyňa.