V centru Ostravy bude nová alej, výsadba 21 javorů začne tento týden

OSTRAVA – Obnovy dřevin se v centru Ostravy dočká úsek ulice 28. října vedoucí od Sýkorova mostu k Sokolské třídě. Stávající jeřáby postupně hynuly. Nyní je vystřídá jednadvacítka javorů.

„Dosavadní stromy, jeřáby duryňské, bohužel špatně snášely městské prostředí a neměly předpoklad pro dlouholetou existenci. Stromy v tomto místě neprosperovaly a některé uschly,“ uvedla náměstkyně ostravského primátora, Kateřina Šebestová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Novým stromem je nyní javor. Výhodou této dřeviny je odolnost vůči prašnému prostředí, odolnost proti mrazu a snášenlivost řezu. Díky užší koruně se rovněž hodí pro výsadby uličních stromořadí. Svojí atraktivitou potěší také na podzim, kdy se zabarví do žluta.

Výsadba javorů začne ve čtvrtek 7. dubna. Stromy budou zatím umístěny v ochranných mřížích, které budou později nahrazeny ozdobnými ochrannými mřížemi s historickým vzorem. Při výsadbě stromů se počítá také s kompletní výměnou zeminy.