Porodnice Městské nemocnice Ostrava zve na Den otevřených dveří

OSTRAVA – Porodnice Městské nemocnice Ostrava, kde se ročně narodí okolo 1400 dětí, otevře už zítra své dveře všem zájemcům o prohlídku. Možnost přijít se podívat do porodnice mají lidé od 14,00 do 18,00 hodin.

„Připraveny jsou prohlídky porodního sálu i stanice šestinedělí. Celé odpoledne bude k dispozici lékař i porodní asistentka. Návštěvníci se mohou setkat také s dulou, nebo si zasoutěžit o pobyt na nadstandardním či rodinném pokoji. Připravena je také ukázka těhotenské jógy,“ informovala mluvčí nemocnice, Andrea Voljkovská.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V bloku přednášek, který je připraven od 15,00 hodin, zazní informace o vhodném okamžiku pro odjezd do porodnice, hovořit se bude o práci porodní asistentky, ale také o změnách, které prožívá novorozenec po narození. Témata se dotknou rovněž prevence porodních poranění. Od půl páté do šesti hodin jsou naplánovány komentované prohlídky.

Nemocnice pro rodičky nově zavedla přídavky ve stravování. „Maminky si mohou ke standardnímu menu vybrat například mléčné výrobky, spoustu druhů cereálií, zeleninu a ovoce. Dále nabízíme také předporodní kurzy plavání, které se těší velké oblibě a připravujeme i společné cvičení v nemocničním parku,“ uvedla vrchní sestra z porodnice, Markéta Hemzová.

Porodnice nabízí šest nadstandardních a čtyři rodinné pokoje. Vybaveny jsou kuchyňskou linkou s lednicí, mikrovlnnou troubou i varnou konvicí. Dále úložným prostorem pro maminky a jejich doprovod, vysoušečem vlasů, přebalovacím pultem s vaničkou, jídelním stolem a židlemi, křeslem a pohovkou ke spaní pro rodinné příslušníky. K dispozici je v nich televize a připojení k Wi-Fi.

K realizaci kurzů je téměř rok využívána tělocvična v suterénu porodnice. K dispozici je zde posluchárna pro teoretickou přípravu, která je vybavena audiovizuální technikou a pomůckami k nácviku manipulace s novorozencem nebo ke kojení. Také druhá místnost je vybavena audiotechnikou a dále aroma lampou pro příjemnější relaxaci. Slouží k nácviku relaxačních technik u porodu, ke cvičení pro těhotné ženy a kurzům gravid jógy.

Prostory mají dostatečnou kapacitu pro 15 rodiček a jejich doprovod. Jsou vybaveny novými gymnastickými míči včetně overballů různých velikostí, žíněnkami a čtyřmi hamakami. Tento závěsný aparát rodičky využívají k úlevovým polohám a relaxaci u samotného porodu. Hamaky jsou nainstalovány také na každém z boxů porodního sálu.