Další dražba městských pozemků v Bohumíně se blíží, jejich ceny ale nerostou

BOHUMÍN – Přestože tržní ceny nemovitostí měly vzestupnou tendenci, město Bohumín parcely nabízené k prodeji nezdražuje. Nyní město chystá aukci dalších městských pozemků. Uskuteční se 23. května. 

„Ceny nemovitostí se například v závěru loňského roku zvýšily zhruba o dvacet procent. Město Bohumín přesto ponechává vyvolávací cenu za kompletně zasíťované stavební plochy v lokalitě Petra Cingra na 1089 korunách za metr čtvereční,“ uvedla městská mluvčí Jana Končítková s tím, že další možnost si nějakou tu parcelu vydražit budou mít lidé v pondělí 23. května.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V nabídce je sedm stavebních parcel o výměře od 1 015 m² do 1 138 m². Ty budou napojeny na inženýrské sítě, tedy na vodovod, kanalizaci, elektřinu a plyn. Radnice do konce letošního roku zajistí i vybudování kompletní infrastruktury včetně dešťové kanalizace, silnic, chodníků a veřejného osvětlení.

V minulých kolech licitace už město prodalo 21 parcel. Utržilo za ně přes 32 milionů korun. Průměrná cena za metr čtvereční dosáhla v dražbách zhruba 1 500 korun. „Cenu licitace ponecháváme na velmi přijatelné úrovni. Navíc se ukazuje, že zájemci v současné době preferují kompletně zasíťované pozemky. I to naše nabídka splňuje,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Jak ukázaly předchozí licitace, zájem o parcely mají zejména místní obyvatelé, případně lidé žijící v těsné blízkosti Bohumína. „Dokazuje to, že naše město má v okolí dobré jméno a lidé jej vnímají jako perspektivní adresu.

Při výběru lokalit pro prodej parcel město myslelo i na zkulturnění celého okolí. „Vznikne tu rozsáhlý parčík určený k procházkám, dvě hřiště či umělý kopec určený k hrátkám dětí,“ popsal dále Macura s tím, že prostor doplní retenční nádrž zakomponovaná do krajiny jako estetický vodní prvek.

Pondělní licitace pozemků se konají v hlavní budově Městského úřadu Bohumín ve velké zasedací místnosti A230 v prvním patře. Zájemci musí před začátkem dražby vyplnit přihlášku a složit licitační jistotu ve výši 100 tisíc korun na účet města.

Noví majitelé pozemků na nich musí do pěti let postavit rodinný dům, jinak jsou povinni zaplatit sankci ve výši 200 tisíc korun. Jde o pojistku proti spekulativním nákupům. Veškeré informace o průběhu licitačního řízení a podmínky uzavření kupní smlouvy najdou zájemci na webových stránkách města.