Památník válečných veteránů v centru Ostravy je na místě a čeká na odhalení

OSTRAVA – Památník věnovaný válečným veteránům bude v ostravském Parku Čs. letců nedaleko Nové radnice slavnostně představen první prázdninový den.

Nový památník z umělecké dílny Pavly Scerankové odhalí vedení města 1. července 2022 v 10,00 hodin. Aktu se zúčastní jak členové Armády ČR, tak management Moravskoslezského kraje. Chybět nebudou ani radní městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, v němž památník stojí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Památník  je svým ztvárněním i formou unikátní. Jeho mechanická konstrukce totiž obsahuje vybrané citáty jednotlivých veteránů, pokrývající období od bojů československých legií za první světové války až po zahraniční mise v Afghánistánu,“ uvedla mluvčí města Gabriela Pokorná.

Právě tyto veteránské citace si mohou návštěvníci parku sami posunovat a natočit po obvodu za pomocí pohyblivých kruhů.

Do soutěže se přihlásilo sedmnáct autorů. Do druhého kola soutěže postoupili čtyři. Porota hodnotila návrhy z hlediska komplexní, ideově i výtvarně-architektonické kvality, a také umístění v parku Čs. letců v Moravské Ostravě, který je významným krajinným prvkem. Porotu s odborníky, zástupci města i Moravskoslezského kraje vedl umělec a pedagog Petr Dub.

„Vítězný návrh Pavly Scerankové nejlépe naplnil zadání soutěže. Je realistický, obsažný a vizuálně lehký. Působí dynamicky a nadčasově,“ řekla k vítěznému návrhu magistrátní náměstkyně Zuzana Bajgarová, která byla členkou poroty.

Autorka

Sochařka Pavla Sceranková je absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze. Studovala také na výtvarných univerzitách v Maďarsku, Německu, Kanadě a Skotsku. Sochařské objekty vytváří s minimalistickou čistotou a citlivým vztahem k danému místu.