Lékařské špičky v Ostravě: Mladý krevní onkolog získal prestižní stipendium

OSTRAVA – V léčbě oblasti nádorových onemocnění krve, ke kterým patří zejména různé formy leukémií, udělala věda za poslední dekády obrovské pokroky. Ostravská Fakultní nemocnice se navíc nyní může pochlubit ve svých řadách úspěšným mladým lékařem, který pro svůj zápal k oboru získal významné stipendium.

Mladý lékař Kliniky hemato-onkologie ostravské fakultní nemocnice, Ondřej Šušol, získal stipendium od Nadace pro transplantace kostní dřeně. Rozhodla o tom komise Českého národního registru a Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

MUDr. Ondrej Šušol působí na hemato-onkologii v Ostravě teprve od roku 2019, a to hned po promoci na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

„Ostravu mi doporučil lékař z vinohradské nemocnice, který byl jakýmsi mým poradcem v oboru už během studia. Ostravu ani nikoho tady jsem neznal, protože pocházím z východních Čech, ale po přijímacím pohovoru u přednosty kliniky, profesora Hájka, jsem měl jasno, že nastoupit chci,“ popisuje svou cestu na kliniku oceněný lékař.

Ten by získanou částku 100 tisíc rád využil na zahraniční stáž v některém renomovaném hemato-onkologickém pracovišti, nejraději ve Francii.

Stipendijní fond, který částku pro ostravského lékaře uvolnil, nese jméno světově uznávaného odborníka, Vladimíra Kozy, který provedl v roce 1991 první transplantaci kostní dřeně v České republice a založil registr dárců.

Stipendium Vladimíra Kozy ve výši 100 000 korun je určené jako odměna, motivace a příspěvek k dalšímu profesnímu růstu mladého studenta, vědce nebo lékaře za významný zájem, obětavost a přínos v oboru hematologie, onkologie a transplantační medicíny s úzkou návazností na problematiku krvetvorby, imunitního systému a buněčné terapie, včetně kmenových buněk.