Přívod vody pro hašení u Pravčické brány budovali moravskoslezští hasiči

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Hasiči Záchranného sboru Moravskoslezského kraje zvládli v minulém týdnu u požáru v národním parku České Švýcarsko další obtížný úkol. Vybudovali totiž značnou část nového 4,3 km dlouhého dálkového vedení vody z řeky Kamenice až k Pravčické bráně.

Hasičům ze severu Moravy s náročným úkolem pomáhali kolegové z Karlovarského kraje a dobrovolní hasiči z Ústeckého kraje. Vodní vedení teď slouží v lokalitě Pravčické brány k dohašování ohnisek, ochlazování stráně a také jako preventivní ochrana v případě nepříznivého povětrnostního vývoje.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Do vybudování vodního vedení bylo toto místo hašeno jen letecky. Moravskoslezští hasiči použili na místě velkoobjemové čerpadlo Somati z Ostravy a poskytli tři kilometry hadic o průměru 150 mm, které také přivezli z Ostravy,“ popsal mluvčí HZS MSK, Petr Kůdela.

Přímo z řeky Kamenice čerpá vodu velkoobjemové čerpadlo Sigma soukromé firmy, které je s čerpadlem Somati hasičů spojeno širokými, již zmíněnými, hadicemi.

Než došlo na zapojení čerpadla, hasiči na místě doplňovali vodu čerpanou z řeky Kamenice do hasičských cisteren, kterými dohašovali ohniska požáru.

Vedle toho byl společně s dalšími pěti čerpadly Somati instalovanými za sebou zprovozněn dálkový přívod vody do obce Mezná v délce kolem sedmi kilometrů. Odtud vodu z velkých nádrží nabíraly do bambi vaků hasicí vrtulníky.