Moravskoslezští pacienti po úrazech teď mohou dostat transfuzi i ve vrtulníku

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Novinku v poúrazové péči dnes zavedla Letecká záchranná služba Ostrava. Stala se tak, podle evropského standardu, druhou v České republice, která je schopná transfuzi plné krve provést pacientům ještě během cesty do nemocnice.

Novinka v posttraumatické péči se v Ostravě pečlivě připravovala už delší dobu. K jejímu zavedení se přistoupilo díky výsledkům studie ve vojenském lékařství.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Použití krve v terénu u těžce zraněných vojáků ve válečných konfliktech ukázalo, že ideální čas pro zahájení aplikace krve je asi patnáct minut po závažném úraze,“ uvedl primář ZZS MSK, David Holeš.

Podle něj má tato metoda jednoznačně uplatnění i v podmínkách civilní přednemocniční péče, kde se zatím průměrný čas předání pacienta do traumacentra pohybuje kolem 60 minut.

Dosud bylo v rámci celé Evropy využíváno během převozu do nemocnic podávání  separovaných částí krve, tedy červených krvinek a plasmy. Podávání plné krve už funguje běžně v Evropě především v severských zemích a Velké Británii. V ČR pak tuto metodu dosud praktikovala pouze LZS Hradec Králové.

Pro podání krve musí být splněny specifické podmínky skladování, transportu. „Používá se univerzální krev skupiny nula mínus, která je ochuzená o bílé krvinky. Pacienti tak dostávají zpět tekutinu, jejíž složení se co nejvíce blíží krvi, kterou po úrazu ztratili,“ popsala novinku za ostravské Krevní centrum jeho primářka, Zuzana Čermáková.

Lékaři se shodují, že čím dříve je zahájeno podávání krve, tím menší je u daného pacienta celková potřeba krevních derivátů v nemocnici. V život ohrožujícím stavu, a tedy vhodným příjemcem krve ještě ve vrtulníku, by z dosavadních zkušeností ZZS MSK mělo být okolo 20 pacientů za rok.