Paraglidista se zřítil do nepřístupného terénu na Javorovém v Beskydech

FRÝDEK – MÍSTEK / Záchranu paraglidisty v zalesněném terénu Beskyd mají za sebou týmy zdravotnické záchranné služby ve ve čtvrtek 6. října odpoledne.

„Krátce před sedmnáctou hodinou jsme přijali na krajském operačním středisku záchranářů tísňové volání z oblasti Javorového na Frýdeckomístecku. Nahlášen byl pád paraglidisty z výšky dvaceti metrů,“ potvrdil informaci mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

K misi hned vzlétl vrtulník LZS z Ostravy a vyjela třinecká posádka rychlé zdravotnické pomoci. Posádka vrtulníku měla jako první úkol propátrat možnosti terénu, ve kterém nebylo možné přistát kvůli prudkému srázu.

Ke zraněnému paraglidistovi byl za pomoci palubního jeřábu vysazen lékař. Prvotní vyšetření ukázalo, že pacient utrpěl poranění páteře. Po nutném ošetření ve spolupráci se členy Horské služby Beskydy byl muž ve vakuové matraci a transportním vaku vyzvednut vrtulníkem a přenesen na vrchol Javorového.

Po dalších nutných lékařských úkonech a podání léků byl pacient šetrně letecky transportován do traumatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava.