Jsou kreativní, úsporné a ekologické – panely Teploceramic

Zdravé a úsporné vytápění by chtěl každý z nás. Když se navíc topné těleso stane designovým doplňkem domácnosti, jde už o splněný sen, a to i pro milovníky přírody. Panely Teploceramic jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jejichž minimální životnost dosahuje třiceti let. Na další výhody sálavého tepla z kamenů jsme se zeptali odborníka Davida Hladečka.

V čem spočívá výhoda topných panelů oproti dříve propagovaným přímotopným tělesům?

Největší výhodou je bezesporu velmi nízká spotřeba energie, protože přímotop má až dvojnásobný příkon. Topný panel, který využívá dvojí princip vytápění − infra sálání, kdy se nahřeje topný panel, a konvekční, při kterém dochází k ohřívání vzduchu. Spojením obou principů tak topný panel vytváří ideální klima v místnosti. Navíc pracuje absolutně tiše a na rozdíl od klasického přímotopu nevíří prach, tudíž je velice vhodný i do domácností alergiků.

A co ostatní způsoby vytápění? Když bychom srovnali například topení plynem nebo tuhými palivy?

Z hlediska provozních nákladů se může vytápění tuhými palivy, případně plynem, jevit jako levnější varianta. Je však nutné si uvědomit, že tyto způsoby vytápění jsou mnohonásobně nákladnější na pořízení a jejich instalace do vytápěného objektu je invazivní, co se stavebních úprav týká. Provoz plynových kamen WAW, případně plynového kotle je s topným panelem v podstatě cenově srovnatelný, je však nutné počítat s pravidelnými revizemi kotle a komínů, za které se platí další poplatky navíc. Topné panely jsou jednoduše nejlevnější na pořízení a absolutně nenáročné na instalaci a následný provoz. Navíc pracují zcela tiše, nespalují kyslík a nevíří prach.

Je vhodnější umístění panelů na zeď či na strop?

Z hlediska zachování rovnoměrného vedení tepla doporučujeme panely instalovat na zeď, a to ve výšce minimálně 20 centimetrů nad podlahou. Zda si pak zákazník panel instaluje na šířku, či na výšku záleží už jen na konkrétních preferencích. Z hlediska funkčnosti je také důležité nezastínit panel většími předměty, jako například sedačka, postel apod. Panel by měl sálat infra záření do volného prostoru.

Designová topná tělesa se v současnosti stávají výrazným prvkem moderní bytové architektury? Z čeho si mohu vybírat?

V nabídce máme panely keramické, metalové i skleněné. Zatímco metalové a skleněné panely nabízíme pouze v bílé barvě, keramické panely je možné dodat v několika barevných škálách imitace mramoru viz naše nabídka na webových stránkách. Pro náročnější zákazníky, kteří chtějí mít doma funkční a zároveň originální umělecké dílo, nabízíme metalový panel ve stylu PsyArt od kreativního umělce Petra Jáchyma.

Jaké jsou pořizovací náklady?

Pořizovací náklady závisí na velikosti objektu, který potřebujete vytopit. Cena topného panelu se pohybuje v rozmezí od 3 290 do 6 690 korun, přičemž panel s nejnižší cenou vytopí pokoj o velikosti zhruba devíti metrů čtverečních, nejdražší pak vystačí na místnost s plochou až dvacet čtyři metrů čtverečních.