Ve Středočeském kraji uskutečnila Krajská hygienická stanice v prvním pololetí roku 2025 celkem 369 hygienických kontrol zaměřených na školní stravování. Výsledky? Většina dětí se stravuje bezpečně, přesto se objevily opakované chyby. Hygienici nalezli pochybení u 94 z těchto kontrol, což je zhruba čtvrtina. „S koncem školního roku vždy bilancujeme výsledky kontrol. I když se některé chyby opakují, jako například nepořádek na pracovišti nebo špatné nakládání s odpady, většina jídelen splňuje hygienické požadavky,“ hodnotí situaci ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Jana Tomicová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých.
Ze 369 kontrol proběhlo 191 přímo ve školních jídelnách, 114 ve školních jídelnách fungujících jako výdejny, 51 v rámci jiného stravování dětí, 12 v kantýnách a jedna kontrola proběhla i na dětské zotavovací akci. Hygienici udělili za různé chyby celkem 74 pokut v hodnotě 305 500 korun. Ve třech případech stačilo napomenutí a ve 22 případech domluva na místě.
Mohlo by vás zajímat
S jakými nejčastějšími závadami se hygienici setkali? Hlavně šlo o nedodržování zásad systému HACCP (pod touto zkratkou se skrývá Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů, jde o hygienická pravidla, která musí podle nařízení Evropského parlamentu dodržovat všichni výrobci potravin), dále nepořádek a špínu, chybějící sítě v oknech, nevybavená nebo nefungující umyvadla, plísně nebo špatné skladování potravin. Přesto hygienici potvrzují, že většina zařízení dodržuje pravidla a děti mají v kraji mají zajištěno stravování bez rizik zdravotních problémů.

