Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Mrkev je zdravá a relativně levná. Nadýchaný mrkvový moučník v podobě rychlé hrnkové buchty

Mrkev je výbornou zeleninou, kterou lze použít nejen k přípravě klasických slaných pokrmů, ale také k pečení sladkostí. Proč ji přidávat do těsta? Důvodů je hned několik. Počínaje zdravou výživou a šetřením vlastní peněženky konče. Vyzkoušejte náš recept na nadýchanou mrkvovou buchtu či bábovku.

Proč právě mrkev

Mrkev přidáváme do těsta většinou najemno nastrouhanou. Z kulinářského hlediska dodá těstu charakteristické zabarvení do oranžova, takže funguje jako přírodní barvivo. Zejména šťavnatá čerstvá mrkev obsahuje vodu, takže díky ní těsto zvláční a buchta podle našeho receptu vydrží i několik dní kyprá, jako by jste ji právě upekli.

Ze zdravotního hlediska je mrkev bohatým zdrojem mnohých pro nás potřebných látek. I když velká část vitamínů se pečením zničí, stále zůstane tolik důležitá vláknina. Mrkev díky ní těsto odlehčí (bude snadněji stravitelné) a zvětší jeho objem. Zároveň se však nemusíme bát nežádoucích kalorií, protože jako zelenina jich obsahuje málo.

V neposlední řadě díky mrkvi ušetříme. I když se zdražování nevyhnulo ani mrkvi, patří stále k těm levnějším surovinám. Díky ní budete mít těsta více, tedy za málo peněz získáte hodně muziky.

Mrkvová buchta

Suroviny

½ až 1 hrníček cukru (krupice, krystal) podle toho, jak moc jste zvyklí sladit

3 vejce

½ hrníčku oleje

½ hrníčku mléka

2 hrníčky polohrubé mouky

4 hrníčky najemno nastrouhané mrkve

1 prášek do pečiva

Najemno nakrájené ořechy, semínka, rozinky, brusinky atd.

Pozn. hrníček cca 300 ml

Postup

Cukr ušleháme se žloutky dohladka, postupně pak přidáváme po trošce olej, mléko a mouku. Prášek do pečiva smícháme se zbytkem mouky a vmícháme do těsta až ke konci. Podrobněji jsme o tom, jak zacházet s práškem do pečiva, psali zde. Když zpracujeme tento základ těsta, přidáme nastrouhanou mrkev a oříšky, semínka nebo rozinky, pokud máme. Ořechy i sušené ovoce je dobré alespoň na 30 minut namočit, zejména pokud je hodně vyschlé. Nakonec vmícháme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.

Tip

Nejrychlejší variantou pečení je použití hlubšího plechu nebo pekáčku. Těsto také velmi dobře upečete v remosce. Pokud použijete formu na bábovku, dodáte svému výtvoru slavnostnější vzhled.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...