Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Oblíbené palačinky s malou obměnou. Proč do nich přidat ovesné vločky

Palačinky patří mezi oblíbené pokrmy, které milují jak děti, tak dospělí. Jsou ideální nejen jako snídaně, oběd či večeře, ale rovněž jako dezert. Pro ty, kterým lepek činí potíže, lze vytvořit i bezlepkové varianty. Přinášíme jednoduchý recept, který je rozšířený o použití ovesných vloček. Palačinky tak oproti klasické variantě získají mnohá plus. Při servírování se fantazii meze nekladou, takže může přijít ke slovu také tvarohová směs s rumem.

Proč použít ovesné vločky

  • Výživová hodnota. Přidáním ovesných vloček zvýšíme nutriční hodnotu pokrmu. Ovesné vločky jsou totiž bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a komplexní sacharidy.
  • Sytost pokrmu. Již zmíněná vláknina obsažená v ovesných vločkách pomáhá prodloužit pocit sytosti.
  • Konzistence těsta. Vločky nasáknou tekutinu, takže těsto zahustí. Palačinky budou vláčnější a hutnější než jen z klasické pšeničné hladké mouky.
  • Chuť. Zejména celozrnné vločky mohou těstu dodat jemně oříškovou chuť.
  • Vhodné i pro bezlepkovou dietu. Pokud použijete certifikované ovesné vločky (tato informace je uvedena na obalu), u kterých nehrozí kontaminace lepkem při zpracování, a pšeničnou mouku jimi zcela nahradíte, získáte bezlepkový pokrm.

Klasické palačinky s vločkami a moukou

  • 100 ml mléka
  •  90 g hladké pšeničné mouky
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce jemněji rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • trocha prášku do pečiva (chceme-li, aby byly nadýchanější)

Toto množství vyjde přibližně na 3 až 4 větší palačinky.

Foto: Rýdlová J.

Palačinky z ovesných vloček bez mouky – bezlepková varianta

  • 1 šálek jemněji rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 šálek mléka (nebo rostlinného alternativy)
  • 1 banán (pro sladkost a vlhkost)
  • 1 až 2 vejce
  • Špetka soli
  • trocha prášku do pečiva (chceme-li, aby byly nadýchanější)

U obou receptů postupujeme klasicky. Dle potřeby těsto zahustíme vločkami či zředíme tekutinou. Smažíme na malém množství oleje. Zbytky tuku odsajeme po usmažení papírovým ubrouskem.

Servírovací tip:

Palačinky plníme nejlépe kyselejší marmeládou (např. z červeného rybízu). Poté potřeme směsí, kterou připravíme smícháním tvarohu z vaničky se lžičkou medu a trochou rumu. Máme-li, můžeme přidat i namleté ořechy.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...