Dnes je 18. 12. 2025 a svátek má Miloslav

Když řešíte hmotnost, nestačí jen počítat kalorie. Co vám řekne glykemický index

Orientace v glykemickém indexu potravin je naprostou nutností pro diabetiky. Jeho základní pochopení však může být užitečné i pro zdravé lidi – například pro ty, kteří se potýkají se svou hmotností. Informace se budou hodit rovněž všem, kteří se snaží jídlem svůj život prodlužovat, a nikoli zkracovat.

Glykemický index (GI) potravin říká, jak rychle se vstřebávají sacharidy z toho, co sníme, do naší krve v podobě glukózy. Jednodušeji řečeno, jak rychle nám po konzumaci potraviny stoupá hladina krevního cukru. Čím rychleji k tomu dochází (tj. čím vyšší je GI), většinou tím hůře, protože dochází k rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi, což nastartuje v těle celý proces reakcí, které při častém opakování mohou vést k celé řadě zdravotních problémů a také k tloustnutí.

Hladové vs. sytící potraviny

Mezi potraviny s vysokým GI patří např. bílá bageta (95), smažené hranolky (90), předvařená rýže (85), slané a sladké preclíky (75–83), kobliha (76), bílý rohlík (70), světlý chléb (70). Těmto potravinám se také říká „hladové“ protože díky prudkým výkyvům krevního cukru budete mít hlad brzy poté, co jste je snědli. Naopak mezi potraviny s relativně nízkým GI, tedy takové, které vás zasytí na déle, patří např. celozrnný tmavý chléb (53), těstoviny vařené na skus (40–50), fazole, čočka, hrách (20–30).

Orientačně lze říci, že za nízké GI u potravin se považují hodnoty do 55, za střední rozmezí hodnot 56–69 a za vysoké nad 70.

Jak snížit GI jídla

Málokdy však jíme pouze jednu potravinu. Vhodnou kombinací můžeme GI připravovaného jídla snížit:

  • Přítomností bílkovin a tuků. Takže k chlebu je vhodné přidat sýr nebo ovoce rozmixovat s tvarohem (pokud jste schopni tuto kombinaci bez problémů strávit).
  • Pomocí vlákniny. Na snížení GI působí rovněž vláknina, kterou najdete v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu, luštěninách atd.
  • Přítomností kyselin v potravě. Kyseliny zpomalují vstřebávání sacharidů. Stačí tedy přidat do pokrmu trochu citrónové šťávy, octu nebo i kysaného mléčného výrobku.

Na čem závisí GI potravin

To, jak rychle nám po požití potraviny stoupne hladina krevního cukru (tedy velikost GI), určují také vlastnosti potravin jako:

  • stupeň zralosti
  • konzistence, resp. struktura
  • průmyslové zpracování

Mezi faktory, které zvyšují GI potravin patří stupeň jejich zralosti. Rané brambory mají nižší GI než brambory pozdní, které ležely navíc několik měsíců ve skladu. Dále GI potraviny významně ovlivňuje její konzistence. Čím měkčí strukturu potravina má, tím vyšší bývá její glykemický index. Z tohoto důvodu je lepší brambory, těstoviny a zeleninu úplně nerozvařit, ale vařit je tzv. al dente, tj. na skus. Rovněž průmyslově zpracovávané potraviny nejsou nejlepší, například extrudované plátky. Na první pohled vypadají křehce a dietně, ale ve skutečnosti mají vysoké GI, protože jsou zpracovávány při vysokých teplotách a tlaku, což naruší přirozenou strukturu škrobu, čímž se sacharidy stávají snadněji a rychleji vstřebatelnými.

Nezapomínejte na zdravý rozum

Při přípravě jídla je tedy určitě užitečné mít alespoň základní znalosti ohledně významu a principu fungování GI potravin. Nezapomeňte však, že ani GI není všespasitelný. Vědecké poznatky je třeba vždy doplnit o dávku selského rozumu. Existují totiž také potraviny s nízkým GI, ale pro častou konzumaci jsou nevhodné třeba kvůli vysokému obsahu tuku nebo aditiv. Mezi ně patří např. párky, zejména ty s nízkým obsahem masa a vysokým podílem tuku a konzervantů. Rovněž hořkou čokoládu nebude vhodné pravidelně konzumovat k snídani, přestože její GI je poměrně nízké.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Půst a zlaté prasátko na Štědrý den není pro každého. Kdy neprospívá a jak ho vhodně nahradit

Půst a zlaté prasátko na Štědrý den není pro každého. Kdy neprospívá a jak ho vhodně nahradit

Mnoho z nás se na Štědrý den postí, takže štědrovečerní večeře je prvním jídlem dne. Pro některé také posledním, protože s menšími přestávkami trvá až do půlnoci. Jak je to se zlatým ...
Kdy a které obchody budou mít o svátcích otevřeno. Přehled otevírací doby k vytištění

Kdy a které obchody budou mít o svátcích otevřeno. Přehled otevírací doby k vytištění

Vánoční svátky jsou za dveřmi a s nimi i tradiční předvánoční shon. Dokupujeme poslední dárky, doplňujeme zásoby jídla a zároveň se snažíme uzavřít pracovní povinnosti ještě před koncem roku. V ...
Srážka se zvěří na silnici je nečekaná a není levná. Jak se zachovat a kdy podle nových pravidel volat policii

Srážka se zvěří na silnici je nečekaná a není levná. Jak se zachovat a kdy podle nových pravidel volat policii

Srážky se zvěří patří k nebezpečným a častým událostem na našich silnicích. Nejde ale jen o poškození vozidla při samotném střetu. Výjimkou nejsou stuace, kdy řidič vybočí ze své dráhy, ...
Vrátit nevhodné vánoční dárky zpět obchodu není vždy možné. Pamatujte na to nyní, už při jejich nákupu

Vrátit nevhodné vánoční dárky zpět obchodu není vždy možné. Pamatujte na to nyní, už při jejich nákupu

Někdy se stane, že pod stromečkem najdeme dárek, který nevyužijeme. U drobností to obvykle neřešíme, ale co když jde o dražší předmět? Můžeme očekávat, že ho obchod automaticky vymění, když ho vrátíme ...
Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Čerstvý kapr, stromeček a dárky na poslední chvíli. Vánoční nákupy v přeplněných obchodech jsou pro mnohé noční můrou díky nekonečným frontám. Nervozita pak panuje nejen mezi nákazníky, ale také mezi samotnými ...
Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Spánek je základní životní potřebou, přesto jeho nedostatek trápí mnoho lidí. Nespavost, porucha spánku projevující se obtížným usínáním, častým nočním probouzením nebo předčasným ranním vstáváním, není jen nepříjemná. Takový spánek ...
Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence patří podle Světové zdravotnické organizace WHO k největším zdravotním hrozbám současnosti. Ročně si na celém světě vyžádá přes milion obětí. Její zákeřnost spočívá v tom, že z dosud běžně léčitelných nemocí ...
Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Ceny cigaret v poslední době stabilně rostou. Na rozdíl od jiného zboží se však rozhodně nejedná o produkt, bez kterého bychom se nemohli obejít. Tedy čistě teoreticky, protože nejeden kuřák si ...
Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...