Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Květoslava

Fialový poklad na talíři. Zapečený lilek s nivou, kterému se těžko odolává

Zapékaná cuketa se stala v naší kuchyni téměř klasikou. Místo ní však můžeme použít také lilek, a to s vynikajícím výsledkem. I když lilek ještě nezahájil svou sezónu, již nyní se s ním setkáme v obchodech. Často bývá v akci, takže za výhodnou cenu pořídíme lahodný a zdravý oběd pro celou rodinu.

Jak má lilek v obchodě správně vypadat

Lilek, neboli baklažán, je v nejlepší kondici pro použití v kuchyni, když je lesklý a sytě fialový až černý (dle odrůdy). Pokud začíná blednout nebo žloutnout, není to již dobré znamení. Na dotek má být pevný a mírně pružný. Rozhodně by v něm neměly zůstávat otisky našich prstů. Slupka by měla být hladká a lesklá. Pokud je matná a začíná vadnout nebo se krabatit, má lilek svůj zenit za sebou.

Proč právě lilek

Lilek je výživově bohatá zelenina s mnoha přínosy pro zdraví. Jeho fialová barva je známkou přítomnosti silných antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před záněty a poškozením buněk volnými radikály. Lilek není bohatý na kalorie. Zároveň je dobrým zdrojem vlákniny, což může pomoci snížit hladinu cholesterolu a podpořit zdraví srdce.

Důležité upozornění

Lilek by se neměl konzumovat syrový, protože obsahuje solanin, který může být ve vyšších koncentracích toxický. Tepelná úprava solanin ničí.

Zapečený lilek plněný nivou

Jedná se o rychlý recept, díky němuž připravíte lehce stravitelný pokrm.

Suroviny

  • 2 střední lilky
  • 100 g sýru typu Niva
  • 100 g sýru typu Lučina
  • Několik lžic zakysané smetany
  • 50 g šunky
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
  • nasekané čerstvé bylinky – petržel, pažitka, tymián (není nutné)

Foto: Rýdlová J.

Postup

Lilek omyjeme a podélně rozpůlíme. Lžičkou vydlabeme měkkou vnitřní část tak, aby vznikla „vanička“ s okrajem cca 1 cm. Vnitřek lilku můžeme jemně vymazat oblíbeným zapékacím kořením.

Jemně nastrouhanou (případně lžičkou rozdrcenou) Nivu dáme do misky a smícháme se smetanovým sýrem a několika lžícemi zakysané smetany, která dodá krémovou konzistenci. Dále přidáme na kousky nakrájenou šunku, vydlabanou dužninu lilku nakrájenou na malé kousky nebo nastrouhanou najemno a náplň dochutíme. Je-li příliš řídká, můžeme zahustit trochou jemných ovesných vloček. (V malém množství se v pokrmu naprosto ztratí.)

Rozkrojené lilky naplníme, položíme na pekáček vyložený pečicím papírem a dáme zapéct. Do pekáčku můžeme také nakrájet na středně hrubé plátky syrové brambory, které jemně osolíme a posypeme drceným kmínem. Tak si ušetříme nádobí i práci, a hlavní chod i přílohu připravíme najednou. Zapékáme na 180 °C přibližně 35 až 45 minut.

Přejeme dobrou chuť.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...