Dnes je 10. 12. 2025 a svátek má Julie

Herůfkovi – Na počátku našich výrobků jsou farmáři, kteří s láskou pěstují kakaové boby

Čejč – Tvrzení, že čokoláda patří mezi oblíbené laskominy, bude asi málokdo vyvracet. U českých spotřebitelů si své prvenství mezi nimi udržuje mléčná čokoláda, nicméně v posledních letech se stále častěji prosazují i hořké čokolády s větším podílem kakaa, fairtradové čokolády nebo různé kombinace chutí v prémiových čokoládách. Kvalitní produkt lze dnes sehnat téměř všude, přes internetové obchody samotných výrobců až po hypermarkety se širšími možnostmi výběru.

„Rozdíl mezi mainstreamem a řemeslným poctivým výrobcem pozná každý, kdo kvalitní a hodnotnou čokoládu ochutná. Zjistí, že sedmdesátiprocentní čokoláda nemusí být jenom hořká, ale že v ní může najít spoustu dalších chutí,“ nechal se před pár lety slyšet Michal Herůfek, spoluzakladatel čokoládovny Herůfek, která se orientuje na výrobu čokolád špičkové kvality. Malá rodinná firma se sídlem v jihomoravské Čejči byla založena s cílem dodržovat zásady a hodnoty, jež až ukázkově souzní s předpoklady udržitelné budoucnosti. Ty se promítají nejen do spolupráce s organizacemi zastřešující lokální farmáře, jejichž produkce je sice malá, avšak prvotřídní kvality, ale také třeba do způsobu dopravy na „staré dobré“ plachetnici, jako je tomu například při dovážce kakaových bobů z Belize.

Na počátku byly čokoládové lanýže

Spouštěcím mechanismem věnovat se „čokoládovému podnikání“ se staly sušenky Honolulu Cookies a ručně dělané pralinky, které Herůfkovi ochutnali v roce 2012 při svatebním pobytu na Havaji. Po návratu domů následovaly první pokusy v podobě výroby a prodeje čokoládových lanýžů. „Od počátku jsme pro výrobu produktů volili jen vysoce kvalitní suroviny, ať už se jednalo o třtinový cuk, smetanu, nebo další ingredience. Podobně jsme na tom byli s čokoládou, kde jsme používali belgické Single Origin couverture čokolády neobsahující sójový lecitin, vanilku ani žádné rostlinné tuky. Přesto, anebo právě proto, že jsme se zaměřovali hlavně na výrobky z čokolády, jsme neustále hledali možnosti, jak udělat produkt ještě chutnějším a kvalitnějším. Což nás pochopitelně nasměrovalo k výrobě vlastní čokolády,“ přibližuje Jitka Herůfková, která měla na rozjezdu podnikání v oboru zásadní podíl.

Sázka na prvotřídní kvalitu

Konec roku 2014 se stal pro rodinu Herůfkových přelomovým. Výroba vlastní čokolády začala získávat jasnější kontury a měla se stát hlavním zdrojem obživy. „První boby, které jsme nakoupili, k nám přicestovaly z amsterdamského skladu. Byly sice bio, ale jejich kvalita byla příšerná, skoro čtvrtinu pytle jsme museli vyhodit. Už začátkem roku 2015 jsme to chtěli vzdát, protože žádná ze šarží čokolády, kterou jsme do té doby vyrobili, nebyla podle našich představ. Nakonec jsme se vydali na návštěvu do malé čokoládky Choco Del Sol v Německu, která v nás znovu probudila vášeň pro výrobu čokolády. Dozvěděli jsme se, jaký je rozdíl mezi kvalitními a konvenčními boby a mimo jiné jsme se nadchli pro kakaové boby z Belize od farmáře Luciana Sho. Po prvních vzorcích této čokolády to už byla jízda…,“ vypráví Jitka Herůfková. Nově vzniklá společnost HERUFEK s. r. o., si nechala navrhnout a vyrobit první větší melanžér, pořídila první průtokový temperovací stroj a začala prodávat první tabulky čokolády. Zisk z bronzové medaile za 70% čokoládu z Belize na Academy of Chocolate v Londýně a rostoucí zájem o produkty čokoládovny způsobil, že se „cukrářskému řemeslu“ začal naplno věnovat i Michal Herůfek, který si do roku 2018 udržoval stálé zaměstnání v jiném oboru.

Podpora z operačních programů EU

Za úspěšným rozvojem čokoládovny Herufek stojí také podpora z operačních programů Evropské unie. Již v roce 2015 byl realizován projekt z programu podnikání a inovace pod názvem Pořízení technologie na výrobu čokoládových bonbonů, po němž o tři roky později následoval z téhož programu projekt Pořízení technologie na výrobu tabulkových čokolád. Díky těmto dotacím, jež v souhrnu činily asi 352 tisíc korun, mohla čokoládovna nakoupit temperovací stroje, přístroje na výrobu ganache a další potřebná zařízení. V letech 2022–2023 je realizován projekt pod názvem Fotovoltaický systém na provoz čokoládovny z Národního plánu obnovy. Čokoládovna Herufek se s jeho pomocí dočká fotovoltaické elektrárny o výkonu 20 kWp, která bude instalována na střechu výrobny.

Osobní vztahy s farmáři

Výroba čokolády z kakaových bobů je proces, jenž Herůfkovým zabere i několik měsíců. O její kvalitě je však podle Jitky Herůfkové rozhodnuto už na začátku tohoto procesu, a to právě díky jejich úzké spolupráci s organizacemi zastřešujících lokální farmáře. Tento koncept nazývaný jako bean to bar je výhodný oboustranně – čokoládovně zajistí boby v té nejvyšší kvalitě, farmářům pro změnu vyšší odměnu, než jakou nabízí komoditní trh. Dnes již nejde pouze o kakaové boby z Belize, ale i z družstev či sociálních podniků z Guatemaly, Dominikánské republiky, Tanzanie, Madagaskaru či Ugandy. „Důležité pro nás je naše pěstitele poznat, navštívit je a přenést jejich práci do výsledného produktu. Na konci každého řetězce výroby čokolády jsou potom zákazníci, kteří jsou pro nás zrcadlem toho, zda se nám naše hodnoty daří předávat dál, a pomáhat tak farmářům a celému systému,“ dodává Michal Herůfek.

 

 

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás síti X , kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Hvězdy EU

Na relaxační zónu, lávku i cyklostezku přispěje Unie

Na relaxační zónu, lávku i cyklostezku přispěje Unie

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Na podzim začala výstavba Slunečního ostrova na Jiráskově nábřeží. Vzniká tak atraktivní místo pro odpočinek, relaxaci se dvěma samostatnými ostrovy, které budou atraktivní nejen pro místní, ale ...
Z legrace si občas říkají cestovní kancelář GymZR. Prázdniny ani dovolenou ale nečekejte

Z legrace si občas říkají cestovní kancelář GymZR. Prázdniny ani dovolenou ale nečekejte

V Evropě je jen málo zemí, kam Gymnázium Žďár nad Sázavou ještě nevyslalo svého reprezentanta. Nejexotičtější zemí byla asi Francouzská Guyana, Turecko nebo norský Hammerfest až za polárním kruhem, gymnazisté ale ...
Hodiny ve venkovní učebně jsou příjemným zpestřením klasické výuky

Hodiny ve venkovní učebně jsou příjemným zpestřením klasické výuky

Děti ze základní školy Františka Křižíka v Bechyni využívají od letošního března speciální venkovní učebnu. Jedná se o dřevěnou konstrukci v areálu školy, kde probíhá především výuka přírodovědných předmětů. Do ...
Novou cyklostezku téměř zcela zaplatily dotace

Novou cyklostezku téměř zcela zaplatily dotace

MLADÁ BOLESLAV – Ministerstvo pro místní rozvoj přidělilo městu Mladá Boleslav dotaci na projekt výstavby nové cyklostezky z Bezděčína do Chrástu u Mladé Boleslavi. Stavba byla oficiálně zahájena letos v ...
Cyklotrasa Jesenickem připomíná temnou dobu inkvizice

Cyklotrasa Jesenickem připomíná temnou dobu inkvizice

Projížďku brutálním obdobím, kdy se na konci 17. století pustila církev do inkvizičních procesů na severu Moravy, zprostředkovává Čarodějnická cyklostezka. Na české straně měří celkem 136 km a nese s sebou ...
Sklad potravinové pomoci v Dubči: Podpora v těžkých časech

Sklad potravinové pomoci v Dubči: Podpora v těžkých časech

Asi už všichni známe potravinové sbírky, které každoročně na jaře a na podzim a pořádá Česká federace potravinových bank. V té zatím poslední se vybralo neuvěřitelných 640 tun zboží. V pražské ...
Výzkumné centrum BIOCEV ve Vestci patří mezi evropskou špičku

Výzkumné centrum BIOCEV ve Vestci patří mezi evropskou špičku

BIOCEV (Biotechnologické a biomedicínské centrum ve Vestci) je jedním z nejvýznamnějších výzkumných zařízení v České republice. Financování ze strukturálních fondů EU Centrum vzniklo v roce 2015 jako společný projekt Univerzity ...
Budoucnost průmyslu začíná v Dolních Břežanech: Inovační centrum Brain4Industry pomáhá firmám růst

Budoucnost průmyslu začíná v Dolních Břežanech: Inovační centrum Brain4Industry pomáhá firmám růst

V Dolních Břežanech sídlí jedinečné centrum, které propojuje vědu a průmysl – Brain4Industry. Toto inovační centrum, které vzniklo v rámci konsorcia špičkových vědeckých institucí, technologických firem a průmyslových partnerů, je ...
Program Erasmus+ mi usnadnil výběr vysoké školy, říká Antonín Müller

Program Erasmus+ mi usnadnil výběr vysoké školy, říká Antonín Müller

Antonín studoval závěrečný ročník osmiletého gymnázia, když ho oslovila kamarádka s tím, zda se nechce zúčastnit programu Erasmus+ Youth Exchange. Youth Exchange se zaměřuje na studenty středních škol, kteří vyjedou na ...
Podívat se na svět z mravenčí perspektivy, hrát si a objevovat – to všechno můžete v písecké Galerii Sladovna

Podívat se na svět z mravenčí perspektivy, hrát si a objevovat – to všechno můžete v písecké Galerii Sladovna

Sladovna zaniklého pivovaru, stojící na břehu řeky Otavy v Písku, je po rekonstrukci největším interaktivním herním prostorem pro děti a jejich dospělé v Čechách. Bez přispění Evropské unie by ovšem tato jedinečná 7 000 m² velká ...