Víte, po kom byly pojmenovány Smetanovy sady?

PLZEŇ – Zdánlivě se může otázka zdát úsměvná. Ale možná se najde někdo, kdo by bez váhání odpověděl, že přece po slavném skladateli Bedřichu Smetanovi. Vždyť je navíc známo, že v Plzni prožil část svých studentských let.

Proto může být překvapením, že sady nenesou jméno autora cyklu Má vlast, ale Josefa Františka Smetany, který byl Bedřichův starší bartranec a nacházel se dlouho v jeho stínu. Působil jako profesor plzeňského gymnázia a významně se zasadil o vytvoření českého astronomického názvosloví, ale i o popularizaci astronomie a dalších věd. Je autorem knihy Základové hvězdosloví čili astronomie. V této učebnici pojmenoval původními českými výrazy astronomické objekty, pro něž se dosud používaly jen názvy německé či latinské.
Více se o této osobnosti můžete dozvědět na konferenci Dvacet čtyři hodin s Josefem Františkem Smetanou, která představí život, dílo a dobu tohoto významného českého buditele. Uskuteční se v pátek osmého března od patnácti hodin a v sobotu devátého března od devíti hodin ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje v rámci festivalu Smetanovské dny.