Jatka v Ostravě jsou hotová, od května se v nich chystá několik prohlídek

OSTRAVA – Květen a červen budou pro nově zrekonstruovanou budovu bývalých městských jatek v Ostravě měsíci otevřených dveří. Město se rozhodlo ukázat památkově chráněnou budovu veřejnosti ještě před tím, než v ní od září zahájí svou činnost městská galerie Plato.

„V průběhu května a června si zde zájemci mohou prohlédnout rekonstruovanou, a zatím zcela prázdnou, historickou budovu bez mobiliáře. První prohlídka se bude konat 16. května. V tento den dojde od 17,00 hodin ke slavnostnímu předáním stavby,“ informovala mluvčí ostravského magistrátu, Gabriela Pokorná.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

O den později, 17. května v 17,00 hodin, je připravena debata s architektem Robertem Koniecznym nesoucí název „Galerie Plato v kontextu dalších staveb KWK Promes.“ Před touto debatou od 15,00 do 16,00 hodin se uskuteční i komentovaná prohlídka pro studenty architektury českých univerzit.

Ve středu 18. května jsou v době od 8,30 – 9,30 hodin a 10,30 – 11,30 hodin připraveny prohlídky budovy pro školy.  V 17,00 hodin pak čeká zájemce prohlídka objektu s ředitelem PLATO Markem Pokorným. Školy si mohou budovu jatek prohlédnout také ve čtvrtek 19. května dopoledne v době od 8,30 – 9,30 hodin a 10,30 – 11,30 hodin.

V pátek 20. května od 9,00 hodin proběhne také prohlídka historické budovy a ranní káva s primátorem města Tomášem Macurou. Na tento den jsou připraveny také komentované prohlídky s historiky a památkáři Romanou Rosovou a Martinem Strakošem, autory stavebně-historického průzkumu jatek. Páteční aktivity pak uzavře večer Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu s názvem „Jatka už se nevybulí.“