Chýnovská jeskyně: Sestupte do pohádkového světa v podzemním labyrintu

Jeskyně v srdci Pacovy hory je místem nádherných barev a rozmanitých skalních útvarů. Čeká vás jedinečný výlet do pohádkového světa se zajímavými světelnými efekty a hudebním doprovodem. Takže se teple oblečte a vkročte do nitra hory.

Podzemní prostory tvoří hrubozrnný krystalický vápenec, a proto tu nehledejte krápníky. Zajímavé a pestrobarevné stěny rozličných tvarů do vápence vyhloubil podzemní vodní tok. První zastávkou prohlídkové trasy je Žižkova střelba. Nelekejte se, husité zde nebojovali. To jen ve stropě uvidíte prohlubně připomínající otvory po dělových koulích.

Úžasnou atmosféru zažijete při tónech slavné Bachovy skladby Toccata a fuga d moll. Za postupného rozsvěcování se před vámi objeví Kaple svatého Vojtěcha a kovový kříž. Dalším sestupem do hloubky 51 metrů přijdete k Purkyňovu jezírku. Zvuk vodopádu odtékajícího podzemního toku dotváří pozadí hlubinného jeskynního systému. Od jezírka již budete stoupat vzhůru, a to do míst roztodivných útvarů připomínajících Dračí hlavu nebo Ohniště čarodějnic, opět se zajímavým nasvícením. Jeskyně je také zimovištěm netopýrů žijících na území České republiky a žije zde řada bezobratlých živočichů.

Jak rytíř tajnou chodbu objevil

Na svahu Pacovy hory byl malý vápencový lom. V roce 1863 zde pracoval skalník Vojtěch Rytíř, kterému do pukliny ve skále spadlo kladivo. Nezbývalo mu nic jiného, než se protáhnout do skalní rozsedliny a tu spatřil širokou chodbu, která mířila do podzemního světa. Na další průzkum se Rytíř již neodvážil, do podzemí sestoupili pracovníci z nedalekého kamenolomu.

Zpráva o objevení jeskyně se donesla až do Zemského muzea Království českého v Praze, odkud byla vyslána výzkumná výprava. Roku 1863 tak vznikla první mapa jeskynního komplexu. O pět let později byla jeskyně jako první na našem území zpřístupněna veřejnosti a dodnes si zachovává svoji tvářnost.

Turistické informace

Návštěvou Národní přírodní památky Chýnovská jeskyně se připravte na přibližně čtyřicetiminutovou procházku v podzemním království. Trasa je dlouhá 260 metrů s převýšením 36 metrů a budete zdolávat až 400 schodů. Teplota se pohybuje mezi 5 až 9°C, takže pamatujte na teplé oblečení a pevnou obuv.

Místo

Jihočeský kraj, okres Tábor, město Chýnov

Chýnovská jeskyně leží přibližně 15 km východně od Tábora. Parkoviště je před areálem. Pěší turisté mohou jít od železniční zastávky Chýnov po modré turistické značce asi tři kilometry až přímo k jeskyni a cyklisté po trase 1181.

Kontakt

Správa Chýnovské jeskyně
Dolní Hořice 54, 391 55 Chýnov
tel.: +420 381 299 034, +420 724 330 365
e-mail: chynov@caves.cz
www.caves.cz
GPS: 49°25’46.200“N; 14°49’59.400“E

Otevírací doba a vstupné

Jeskyně je přístupná od dubna do října v ceně od 60 do 120 Kč. Bližší informace o aktuální otevírací době a vstupném na webových stránkách Správy jeskyní České republiky www.caves.cz.

Kam se jít najíst?

Restaurace Na Radnici
Gabrielovo nám. 47, 391 55 Chýnov
na tel: +420 608 518 246, +420 381 254 174
e-mail: info@naradnici.eu
www.naradnici.eu