Křižovatku u autobusového nádraží v Jihlavě budou zítra řídit policisté!

VYSOČINA – Dopravní policisté z Vysočiny poměří své schopnosti ve správném řízení křižovatky. Ze 14 soutěžících vzejdou ve středu 21. srpna dva nejlepší, kteří postoupí do celorepublikového kola. Součástí soutěže bude od 11.00 hodin řízení křižovatky u autobusového nádraží ulic Jiráskova – Fritzova.

„Hlavním účelem krajské soutěže je prověřit teoretické znalosti a praktické dovednosti dopravních policistů na krajské úrovni. Proto má krajská soutěž dvě části – teoretickou a praktickou část,“ uvedl Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Teoretická část soutěže se bude stejně jako v předešlých ročnících konat v prostorách učeben na Polygonu Autoškoly Musil v Jihlavě. Zahrnuje test z pravidel silničního provozu a test z odborných znalostí právních předpisů, které se týkají výkonu služby dopravních policistů. Praktická část soutěže – jízda zručnosti se odehraje v areálu Polygonu Autoškoly Musil v Jihlavě. „Při jízdě zručnosti se soutěžící musí poprat se slalomem mezi kužely, couváním mezi stojící vozidla, s otočením vozidla na malém prostoru i s jeho bezpečným zastavením na předem určeném bodě,“ doplnila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Poté se soutěžící a tým rozhodčích přesunou na křižovatku u autobusového nádraží na ulice Jiráskova – Fritzova, kde bude pokračovat praktická část soutěže. Ta bude zahrnovat řízení silničního provozu na této křižovatce stanovenými pokyny po dobu pěti minut pro každého účastníka. V době, když budou řídit křižovatku policisté, bude vypnuta na křižovatce světelná signalizace. Řidiči i chodci se tak budou muset řídit pokyny policistů.

O vítězství a postup do celostátního kola soutěže se utkají policisté z pěti dopravních inspektorátů územních odborů, z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a z dálničního oddělení ve Velkém Beranově.