Táborští, zajímá vás, kolik zaplatíte za vodné a stočné?

TÁBOR – Ceny vodného a stočného se každý rok mění. Bohužel pro nás odběratele většinou k horšímu. Vodárenská společnost Táborsko v těchto dnech sdělila, jak to bude s cenami vodného a stočného v období od října 2019 do září 2020 ve městech sdružených touto společností. Konkrétně se jedná o Tábor, Sezimovo Ústí a Planou nad Lužnicí.

Nejpodstatnější je, že v příštím kalkulačním období se pohyblivá složka ceny pro vodné (47,32 korun za kubík) a stočné (45,39 korun za kubík) nezmění a pro spotřebitele zůstane na letošní úrovni 92,73 korun za kubík včetně DPH.

K navýšení dojde pouze u pevné složky ceny pro vodné (lidově řečeno u paušálu za vodoměr). Nárůst výše pevné složky bude u nejběžnější a nejmenší kategorie vodoměrů činit 90 korun za rok včetně DPH, což znamená pro běžnou domácnost v rodinném domku navýšení nákladů o 7,50 korun za měsíc.

Důvody tohoto opatření vysvětlil Milan Míka, ředitel Vodárenské společnosti Táborsko. „Pro splnění podmínek dotací z fondů Evropské unie – udržitelnosti projektů musela společnost reagovat na požadavek Státního fondu životního prostředí k zajištění prostředků na obnovu vodovodů v rámci nájemného v minimální výši 22 milionů korun. Z tohoto důvodu dochází k navýšení pevné složky ceny pro vodné,“ uvedl ředitel.

Cenami se podrobně zabývali starostové Tábora Štěpán Pavlík, Sezimova Ústí Martin Doležal a Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek. „Pečlivě jsme to společně počítali. Vyšlo nám, že měsíční navýšení 7 korun a padesát haléřů u pevné složky ceny pro vodné se rovná jedné napuštěné vaně. Zjednodušeně tedy lze říct, že přibližně jedna ušetřená plná vana měsíčně znamená žádné zdražení,“ vysvětlil starosta Tábora Štěpán Pavlík.