Cestující na trati Otrokovice – Vizovice mohou zachovat klid. Jednotný tarif se jich nedotkne

ZLÍNSKO – Od 15. prosince začne na celém území Zlínského kraje ve veřejné dopravě platit nový tarif jízdného. Tarif stanovující výši jízdného a dovozného, druhy jízdních dokladů a způsob jejich použití, tarifní pravidla, smluvní přepravní podmínky a další ustanovení schválili krajští radní začátkem listopadu. Cestující na železniční trati Otrokovice – Zlín – Vizovice ale nemusí mít ze změn strach. I nadále mohou cestovat tak, jak jsou zvyklí.

Dnes to potvrdil mluvčí Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Vojtěch Cekota. „Zavedení jednotného tzv. tarifu Zlínského kraje v autobusové a vlakové dopravě  nebude mít žádný vliv na fungování již řadu let platného tarifu Zlínské integrované dopravy (ZID) na železniční trati Otrokovice – Zlín – Vizovice. Tedy kromě krajské jízdenky budou moci na železniční trati Otrokovice – Vizovice cestující dál využívat integrované jízdenky DSZO, pro jednotlivou jízdu nebo časové s měsíčním či čtvrtletním kuponem,“ vysvětlil.

Výhodu malého lokálního integrovaného tarifního systému ZID využívají mnozí cestující již řadu let. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice umožňovala v obou městech prodej jednotných jízdních dokladů, se kterými bylo možno cestovat v trolejbusech a autobusech DSZO a rovněž v osobních vlacích na celé trati z Otrokovic až do Vizovic. „Lze použít jízdenku ZID pro jednotlivou jízdu za dvacet korun, která se označuje na dvou stranách a platí pro dvacetiminutovou jízdu v MHD a třicetiminutovou jízdu ve vlaku. Vlakové soupravy jsou pro tento účel vybaveny označovači jízdenek,“ vysvětlil Cekota.

Prodávají se také měsíční a čtvrtletní kupony časových jízdenek s písmenkem „i“, se kterými může v příslušném tarifním pásmu cestující jezdit libovolně městskou hromadnou dopravou i vlaky Českých drah. Pásma D a E umožňují cestovat vlakem až do Lípy a dál do Vizovic, tedy mimo síť trolejbusů a autobusů MHD DSZO.

Na tomto zavedeném systému, který cestujícím na trati Otrokovice – Vizovice zjednodušuje cestování veřejnou dopravou, se ani po 15. prosinci nic nezmění. „Lidé budou na této trati cestovat jak s jízdenkami podle nového tarifu Zlínského kraje, tak nadále s našimi jízdními doklady ZID, jak byli dosud zvyklí,“ uvedl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.