Squateři zapálili dům! Majitel netušil,že má černé nájemníky.

MĚLNÍK – Požár, který zachvátil bývalé hospodářské stavení ve středu odpoledne, napáchal škody za dvě stě tisíc korun. Díky zásahu sedmnácti jednotek hasičů byl ale uchráněn majetek za sedm set tisíc korun. Podle mluvčího středočeských hasičů Ladislava Holomčíka za příčinou požáru stálo cizí zavinění osobami, které se v objektu pohybovaly nelegálně, bez vědomí majitele. Stupeň poplachu byl na trojce.

„Mělnická jednotka byla na místě do sedmi minut od ohlášení požáru, kdy už ale plameny přeskočily na střechu sousedního navazujícího objektu. Velitel zásahu rozhodl o nasazení několika vodních proudů a zároveň nechal vyhlásit třetí poplachový stupeň,“ uvedl Holomčík. „K požáru postupně zamířili profesionální hasiči z Neratovic a Staré Boleslavi, jednotka podniku Spolana a jednotky SDH Cítov, Dolní Beřkovice, Kly, Lužec nad Vltavou, Mělník Blata, Mělník Mlazice, Mělník Vehlovice – Chloumek, Střemy, Všetaty a Želízy,“ vyjmenoval Holomčík. Kromě další techniky měl velitel zásahu k dispozici osmnáct cisteren a čtyři automobilové plošiny. „Na zdolání plamenů bylo nasazeno sedm proudů ze země a z nastavovacích žebříků a další dva z výškové techniky. Hlavní ohniska však byla ve střešní konstrukci, ke které se kvůli krytině z vlnitého plechu hasiči těžko dostávali,“ uvedl mluvčí hasičů.

O pomoc byli požádáni i kolegové z hlavního města Prahy, kteří do Mělníka vyslali  Cobru, speciální zařízení, které pouští velmi tenký a silný proud vody spolu s chemickou příměsí, která dokáže rozřezávat některé části konstrukcí. I díky nasazení Cobry se po třech hodinách podařilo požár lokalizovat s tím, že hasiči zabránili rozšíření plamenů na celou střechu přilehlého objektu. „Po lokalizaci nechal velitel zásahu snížit poplachový stupeň na druhý a začal s redukcí jednotek,“ dodal Ladislav Holomčík.