Velký požár na dálnici. Shořel tahač i auta, která převážel

STARÁ BOLESLAV – Na tísňové lince Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje se dnes krátce po třetí ráno, rozezněl poplach. Oznámen byl požár nákladního auta na dálnici D10 za Starou Boleslaví ve směru od Turnova do Prahy. Požár nákladní soupravy byl tím komplikovanější, že přepravovala ještě osm osobních aut, z nichž se část rovněž ocitla v plamenech.
Operační důstojník tak povolal k události profesionální jednotky jak ze Staré, tak Mladé Boleslavi, jakož i z Benátek nad Jizerou. „Ještě před příjezdem hasičů se požár pokoušel hasit řidič vozidla pomocí hasicího přístroje, ale v tu dobu už plameny zasáhly několik přepravovaných aut, což nebylo možné ručním přístrojem zvládnout,“ uvedl Ladislav Holomčík, tiskový mluvčí středočeských hasičů.

„Při příjezdu hasičů byla požárem zcela zasažena čtyři vozidla a páté začínalo hořet. Hasičům v dýchací technice se požár podařilo lokalizovat asi za dvacet minut pomocí vysokotlaku a C proudů se smáčedlem. Následovalo dohašování a krátce po páté hodině ranní bylo místo předáno pracovníkům údržby dálnice,“ doplnil Ladislav Holomčík. Dálnice byla po celou dobu zásahu ve směru do Prahy zcela uzavřena.

Příčinou vzniku požáru měla být podle vyšetřovatele technická závada brzd na zadní nápravě nákladního návěsu. Škoda činí podle předběžného vyčíslení kolem čtyř milionů korun. „Hodnoty za zhruba stejnou částku se díky včasnému zásahu hasičů podařilo uchránit,“ řekl Ladislav Holomčík. K žádnému zranění při požáru nedošlo.