Proběhlo poslední rozloučení s vojákem Tomášem Procházkou v jeho rodném městě

PRACHATICE – Zhruba v půl jedné skončilo poslední rozloučení se štábním praporčíkem in memoriam Tomášem Procházkou, který zemřel 22. října 2018 po střelbě afghánského vojáka na základně Shindand v provincii Herát v Afghánistánu.

Prachatický hřbitov (zdroj commons.wikimedia.org)

Poslední rozloučení proběhlo na prachatickém hřbitově v obřadní síni, kam se s Tomášem Procházkou přišly rozloučit stovky lidí – rodina, známí a zástupci armády. Pietní síň byla přístupná pouze pro rodinné příslušníky, ostatní tedy stáli před ní. Obřad byl ven přenášen pomocí reproduktorů.

Před jeho začátkem prolétly nad městem gripeny, které však kvůli mlze nebyly vidět. Samotný obřad začal přesně v 12:00 hodin a vedl jej duchovní a vojenský kaplan Petr Šabaka, na začátku posledního rozloučení promluvil i starosta města Prachatice Ing. Martin Malý. Zaznělo několik skladeb, mezi nimi například Wish You Were Here od kapely Pink Floyd. Poslední rozloučení bylo uzavřeno salvou čestné stráže, která stála po celou dobu před obřadní síní a na závěr zahrála armádní hudba státní hymnu.